המחזור החודשי הנשי שמסתיים בהופעת הווסת החודשית, הוא מחזור סדיר וקבוע. יחד עם זאת, המחזור החודשי עלול להשתבש כתוצאה משורה של גורמים הפוגעים באיזון ההורמונלי בגוף האישה. הטיפול במחזור לא סדיר ניתן לאחר אבחון מדויק של הבעיה וגורמיה, ויכול להשתנות ממקרה למקרה
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
- מהו מחזור חודשי סדיר?
- מהו מחזור חודשי בלתי סדיר?
- גורמים למחזור בלתי סדיר
- גורמי הסיכון
- תסמינים
- מהו הטיפול במחזור לא סדיר?
- טיפול טבעי
- מחזור לא סדיר לאחר לידה
- כיצד מתבצע האבחון
מהו מחזור חודשי סדיר?
מחזור חודשי אצל נשים נמשך כ-28 ימים, במהלכו נוצרים בשחלת האישה זקיקים שמאחד מהם תבקע בסופו של דבר ביצית בתהליך שנקרא ביוץ.
ביצית זו תמשיך את חייה למשך 24 שעות בהמתנה לזרעון שיפרה אותה, ובמהלך תקופה זו תתעבה רירית הרחם כהכנה להשרשת הביצית.
לאחר שבועיים של אי השרשה, נושרת הרירית בתהליך שנקרא 'וסת', ואשר נמשך 3-5 ימים ומסמן את תום המחזור החודשי ותחילתו של מחזור חדש.
המחזור החודשי הממוצע נמשך כאמור 28 ימים, אך יכול להימשך בין 24 ל-35 יום. המחזור החודשי מופיע בחייה של האישה בין הגילאים 8 עד 16, נכנס למחזור סדיר בתום גיל ההתבגרות ונמשך עד גיל 45-55, אז מאבדת האישה את פוריותה.
מהו מחזור בלתי סדיר?
מחזור בלתי סדיר הוא מחזור שבו מתרחשים שלבי המחזור בצורה בלתי סדירה, בדרך כלל בגין חוסר איזון הורמונלי בעיקר של הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון.
אי הסדירות בולטת במיוחד בהופעת הווסת בזמנים משתנים, בלתי צפויים ובלתי קבועים, אך אי סדירות זו מתרחשת גם ביחס לשלבים האחרים הפנימיים של המחזור החודשי (ביוץ, בקיעת ביצית וכן הלאה), להם אין כל סממן חיצוני.
מהם הגורמים למחזור בלתי סדיר?
מחזור בלתי סדיר יופיע כאמור, בדרך כלל בגלל חוסר איזון הורמונלי שיכול לנבוע מנטילת אמצעי מניעה, מחלות רקע, מצבים רפואיים שונים ומסיבות אחרות. ככלל, ניתן למנות מספר גורמים מרכזיים למחזור בלתי סדיר, כדלהלן:
אורח חיים
שינויים חדים במשקל הגוף, פעילות גופנית מאומצת ולחץ נפשי חריג (סטרס) עלולים לשבש את האיזון ההורמונלי בגוף האישה, ולפגוע בסדירות המחזור החודשי.
גיל
מחזור לא סדיר עלול להופיע לאורך גיל ההתבגרות ובתקופה שלפני סיום גיל הפוריות. במקרים אלו, המחזור החודשי יכול להתקצר או להתארך ולהיות כרוך בהיקפי דימום משתנים (כבד או קל).
תסמונת שחלה פוליציסטית
מחזור לא סדיר הוא תסמין של תסמונת השחלה הפוליציסטית, במסגרתה מתפתחות ציסטות (שקיקים קטנים מלאים בנוזל שקוף) רבות בשחלות האישה. אצל נשים הסובלות מן התסמונת, לרוב לא יתרחש כלל הביוץ, וחוסר האיזון ההורמונלי יהיה חריג, עד לקבלת טיפול מתאים.
בעיות בתפקוד בלוטת התריס
בעיות בתפקוד בלוטת התריס מגלמות אף הן חוסר איזון הורמונלי של הורמוני בלוטת התריס, ובהתאם לכך משפיעות על האיזון ההורמונלי בגוף כולו, כפי שבא לידי ביטוי גם באי סדירות של המחזור החודשי, עד לקבלת טיפול מתאים.
למדריך המלא על "ניתוח בלוטת התריס ובלוטת פאראתירואיד" הכולל שאלות-תשובות ואילו רופאים מבצעים את הניתוח
בעיות גינקולוגיות
בעיות גינקולוגיות בהקשר זה, כוללות הריון בלתי צפוי, הפלה מוקדמת או בעיות רפואיות אחרות ברחם או בשחלות, והן כולן יכולות להוביל למחזור לא סדיר.
אמצעי מניעה
אמצעי מניעה פופולריים כמו גלולות למניעת הריון או התקן תוך רחמי, עלולים לגרום לאי סדירות של המחזור החודשי, ולהופעת כתמים ודימומים בין מחזורי הווסת.
סרטן
במקרים נדירים, דימום בין מחזורי הווסת ולאחר קיום יחסי מין, עלול להעיד על נוכחות סרטן הרחם או צוואר הרחם.
גורמי הסיכון במחזור לא סדיר
מספר גורמים יכולים להעלות את הסיכון של מחזור סדיר להפוך למחזור שאיננו סדיר.
- תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) – הפרעה הורמונלית שמאופיינת בייצור עודף אנדרוגן ותנגודת לאינסולין. מטופלות עם תסמונת זו מרבות לחוות מחזור לא סדיר או אפילו הפסקה של המחזור. כל זאת לצד תסמינים אחרים נוספים כמו אקנה, שיעור יתר, עלייה במשקל. תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא גורם מוביל לחוסר פוריות ומשפיעה על עד 10% מהמטופלות בגיל הפוריות.
- הפרעות בבלוטת התריס – בלוטת התריס ממלאת תפקיד מרכזי בוויסות חילוף החומרים וייצור ההורמונים. תת פעילות של בלוטת התריס וגם פעילות יתר של בלוטת התריס עלולים לשבש את המחזור החודשי, באופן שבא לידי בידוי באי סדירות של המחזור. נציין גם כי הפרעות בבלוטת התריס עלולות לגרום למגוון תסמינים, למשל שינויים במשקל, עייפות ותנודות חזקות במצב הרוח.
- הפרעות אכילה – הפרעות כמו אנורקסיה ובולימיה יכולים לגרום לחוסר איזון הורמונלי משמעותי, המשפיע על סדירות המחזור. הפרעות אכילה שמובילות לירידה קיצונית במשקל, עלולות לדכא את הייצור של אסטרוגן והורמוני מין אחרים. השפעה אפשרית לצד מחזור לא סדיר תהיה הפסקה מלאה של המחזור.
- שינויים משמעותיים במשקל – עלייה או ירידה מהירה במשקל, גם בהיעדר אבחנה של הפרעת אכילה, יכולים לשנות את רמות ההורמונים בגוף וכך להשפיע על המחזור החודשי. רמה גבוהה של השמנה עלולה להוביל לעלייה באסטרוגן. ירידה קיצונית במשקל עלולה להפחית מאוד את רמות האסטרוגן בגוף. שני מצבים אלה עלולים לגרום לאי סדירות במחזור החודשי.
- מתח – רמות גבוהות של סטרס רגשי או פיזי יכולות להפריע לאיזון ההורמונלי התקין, וכך לגרום לאי סדירות במחזור. מתח מגביר את הייצור של קורטיזול, הורמון שיכול לשבש את האיזון העדין של הורמוני המין. סטרס כרוני עלול לשלב היבטים התנהגותיים שמחמירים אי הסדירות במחזור החודשי. כך למשל הפרעות שינה, הרגלי אכילה לא בריאים.
- התקרבות לגיל המעבר – כאשר מטופלות מתקרבות לגיל המעבר, בדרך כלל בשנות ה -40 ואילך לחייהן, חלים שינויים הורמונליים. שינויים אלה יכולים להוביל לאי סדירות במחזור החודשי, בתדירות הולכת וגדלה. במהלך גיל המעבר השחלות מייצרות פחות אסטרוגן ופרוגסטרון, מה שמוביל לשינויים באורך המחזור, כמות הדימום ותסמיני מחזור אחרים. מחזור לא סדיר, למעשה, הוא אחד הסימנים הראשונים של כניסה לגיל המעבר.
מהם התסמינים של מחזור לא סדיר?
מחזור לא סדיר יתאפיין בדרך כלל בהתארכות המחזור החודשי או בדימומים בלתי סדירים בין מחזור וסת אחת למשנהו.
כמו כן, מאחר ומדובר בתופעה המלווה בחוסר איזון הורמונלי, חוסר איזון זה יכול לבוא לידי ביטוי בשלל צורות כמו מצבי רוח משתנים, עייפות והרגשה כללית רעה.
בכל אחד מן המקרים הללו, מומלץ להגיע לרופא המטפל כדי לבחון האם מדובר במקרה של מחזור לא סדיר, וכדי לאבחן את הגורמים לו.
מהו הטיפול במחזור לא סדיר?
טיפול במחזור לא סדיר מבוסס בדרך כלל על החזרת האיזון ההורמונלי לגוף המטופלת.
טיפול זה יכול להינתן באופן ייעודי או במסגרת טיפול נרחב יותר בבעיה הרפואית שהובילה לאי סדירות המחזור – כל זאת, לאחר בדיקה ואבחון של הבעיה הספציפית והגורמים לה.
כמו כן, הסדרת המחזור החודשי יכולה להסתכם במקרים רבים, בשיפור אורח החיים, תזונה נכונה, הפסקת עישון וצריכת אלכוהול, ריבוי בשתיית מים והפגת מתחים.
גלולות מסוימות למניעת הריון יכולות לסייע בהחזרת האיזון והסדרת המחזור החודשי, אך כל החלטה לגבי דרך הטיפול הנכונה צריכה להתקבל בליווי וסיוע של הרופא המטפל.
טיפול טבעי במחזור לא סדיר
ניתן להזכיר כמה שיטות טבעיות שיכולות לעזור בחלק מהמקרים של מחזור לא סדיר. אך בראש ובראשונה, חשוב לשמור על משקל תקין.
תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה יכולים לתמוך באיזון הורמונלי. בנוסף, כדאי להקפיד על אורח חיים רגוע והפחתת מתח.
אם את מרגישה מתוחה, מדיטציה, יוגה, הקשבה למוזיקה או טיולים רגליים יכולים לסייע.
רגיעה יכולה לעזור להפחית את הפרשת הקורטיזול וכן פעילות גופנית קלה יכולה גם כן לעזור להקל על מתח מכל סוג.
דרכי טיפול טבעיות נוספות שיכולות לעזור:
- צמחי מרפא יכולים לסייע באיזון הורמונלי. צמח מרפא מסוג Chasteberry ידוע כמקל על כאבי מחזור ומסייע בוויסות המחזור החודשי. יש גם תמחי מרפא אחרים שיכולים לעזור, אך חשוב להתייעץ לפני השימוש עם הרופא. חלק מצמחי המרפא עלולים להתנגש עם פעילות של תרופות שיתכן ואת נוטלת או זקוקה להן.
- מחקרים מסוימים מצביעים על כך שדיקור סיני עשוי לעזור לאזן את המחזור החודשי. זאת לצד הפחתת מתח, איזון הורמונלי ואף שיפור זרימת הדם לאברי הרבייה.
- ככלל, רצוי להפחית צריכת מזון מעובד, סוכרים, קפאין. רכיבים כאלה פחות מומלצים על רקע חוסר איזון הורמונלי. כמו כן תוספים כגון ויטמין D, סידן ואומגה-3, עשויים להיות מועילים לבריאות כללית ולהסדרת המחזור החודשי.
מחזור לא סדיר לאחר לידה
לאחר הריון ולידה, שכיח שמטופלות חוות מחזור לא סדיר. ניתן לייחס זאת למספר גורמים, למשל שינויים הורמונליים.
הריון גורם לשינויים משמעותיים ברמות ההורמונים, רמות גבוהות של אסטרוגן ופרוגסטרון כחלק מתהליך טבעי התפתחות העובר.
לאחר הלידה, רמות הורמונים אלה יורדות באופן דרמטי, דבר שעלול להשפיע על סדירות המחזור. בהחלט ייתכן שיחלפו מספר חודשים עד שהגוף יחזיר לעצמו את האיזון ההורמונלי והמחזור יהפוך שוב לסדיר.
בנוסף, פרולקטין, ההורמון האחראי על ייצור החלב, ידוע כמדכא את הביוץ.
נפוץ למדי שהוא מוביל למחזור לא סדיר. זהו סוג טבעי של אמצעי מניעת היריון בתקופה שלאחר הלידה. עם זאת, משך התקופה הזאת תלוי בגורמים שונים כגון תדירות ההנקה ומשך ההנקה.
חלק מהמטופלות מפתחות דלקת של בלוטת התריס לאחר הלידה.
מצב זה יכול לגרום לאי סדירות של הווסת. דלקת מסוג זה בבלוטת התריס חולפת בדרך כלל ללא טיפול ומעצמה תוך מספר חודשים עד שנה. יש להדגיש כי חלק מהמטופלות עשויות להזדקק לטיפול בתחליפי הורמון בלוטת התריס.
גם שינויים ברצפת האגן עשויים להשפיע. המאמץ הפיזי של הלידה יכול לפעול על השרירים והרקמות של רצפת האגן.
זה עשוי להוביל לשינויים במיקום הרחם והבדלים בזרימת הדם וכן להשפיע על סדירות המחזור.
תרגילי חיזוק לשרירי רצפת האגן כגון תרגילי קיגל, יכולים לעזור לחזק את האזור ולהחזיר את התפקוד לשרירים אלה לאחר הלידה.
כיצד מתבצע אבחון של מחזור לא סדיר?
כדי לקבוע את הגורם למחזור בלתי סדיר, הרופא שלך יוכל לבצע אבחון באופן הבא:
- הרופא צפוי לשאול אותך לגבי מהלך המחזור לאורך השנים, מתי החל המחזור הראשון, אורך המחזור הממוצע, משך הדימום והתסמינים הנלווים. הרופא ישאל על היסטוריה משפחתית, תרופות שאת נוטלת וגורמי סגנון חיים ותזונה שעשויים להשפיע על סדירות ואי סדירות של המחזור. בדיקת האזור, כגון בדיקת אגן, יכולה לעזור לזהות סימנים לבעיות שיש להתייחס אליהן כגון זיהוי סימנים של חוסר איזון הורמונלי.
- לצורך אבחון ניתן לבצע בדיקת של רמות ההורמונים (באמצעות בדיקות דם). בדיקות מקובלות הן למשל בדיקות הורמון מגרה זקיק (FSH), הורמון LH, הורמונים כגון פרוגסטרון, טסטוסטרון, הורמוני בלוטת התריס ועוד. יתכן שהרופא יבצע בדיקות נוספות לפי הצורך, כמו למשל רמות הפרולקטין או תנגודת לאינסולין.
- אולטרסאונד של השחלות והרחם יכול לסייע באיתור מצבים כמו PCOS (תסמונת השחלות הפוליציסטיות). אולטרסאונד יכול לאפשר אבחון של גודל השחלות, זיהוי נוכחות של ציסטות קטנות מרובות האופייניות לשחלות פוליצסטיות. בבדיקה ניתן לבדוק גם את עובי רירית הרחם, לזהות האם ישנם פוליפים או מיומות וגורמים אחרים שעלולים לגרום למחזור לא סדיר.
- במקרים מסוימים, במיוחד אצל מטופלות מעל גיל 35 או בעלות מחזור לא סדיר לאורך זמן רב, ניתן לקחת דגימה קטנה של רירית הרחם (ביופסיה). מטרת הבדיקה היא לשלול מצבים טרום סרטניים או סרטניים. ביופסייה של רירית הרחם נעשית על ידי החדרת קטטר דק דרך צוואר הרחם ושאיבה קטנה של רקמת רירית הרחם, שנשלחת למעבדה.
פרופ' דב פלדברג הינו ממובילי רופאי הפריון והגינקולוגים במדינת ישראל, בעל נסיון של למעלה מ-35 שנה. פרופ' פלדברג הינו ממלא מקום וסגן מנהל בית החולים לנשים ע"ש הלן שניידר ומנהל היחידה לאשפוז יום נשים במרכז...
להתייעצות עם פרופ' פלדברג
השאירו פרטים או חייגו
072-2160014