טיפולי פוריות: מה חדש? פרופ' קרסו מראיין את המומחים

מדיקו > גינקולוגיה

ישראל הינה שיאנית העולם במספר מחזורי טיפולי הפוריות המתבצעים בה מדי שנה, מה שהביא את מעמדה והמומחים להפרייה חוץ גופית בארץ למובילי דעה ברמה בינלאומית. בשנים האחרונות חלו מספר חידושים בהפריה חוץ גופית בכלל ובדרכים השונות לכניסה להריון בפרט. ריכזנו לכם את החידושים העיקריים וראיונות עם רופאים מומחים | מדריך הטיפולים

הפרייה חוץ גופית: פרופ' דניאל זיידמן מסביר

נתונים חדשים שנאספו מהיחידות להפריה חוץ גופית מציגים הצלחה של טיפולי פוריות בגילאים השונים. לפי הנתונים, שהוצגו בכנס האגודה הישראלית לפוריות (איל"ה) בכנס השנתי שקיימה אתמול (ג'), הסיכויים של אישה להיכנס להריון עד גיל 35 גבוה פי שבעה מאשר מעל גיל 43.

ב-2017 בוצעו בישראל 43,231 מחזורי טיפול (עלייה של 2% לעומת 2016), מהם 27,256 מחזורי טיפול שכללו שאיבת ביציות, 14,073 שבהם נעשה שימוש בעוברים שהוקפאו והיתר מתרומת ביצית. 37.5% ממחזורי שאיבת הביציות נעשו בנשים בנות 40 ומעלה, שסיכוייהן להרות וללדת קטן יותר. 36% ממחזורי הטיפול נעשו בבנות 35 ומטה.

מנתוני 2016 שנאספו בידי משרד הבריאות ואיל"ה עולה שבכל הגילאים, שיעור הלידות בטיפולי הפריה בהם נעשה שימוש בביציות לא מוקפאות עמד על 22.6%. שיעור הלידות בקרב נשים מתחת לגיל 35 בטיפול הפריה ראשון – 35.4% למחזור טיפול. נתון זה הוגדר במשרד הבריאות כמדד לאיכות הטיפול. תוצאות דומות לאלו מושגות ביחידות הטובות בעולם.

סיכויי הצלחת טיפולי פוריות בנשים שעברו שאיבת ביציות לפני גיל 35 הוא 28%. בגיל 39-35 הסיכויים יורדים ל-19% ובגילאים 42-40 שיעורי ההצלחה לכל עשרה מחזורי טיפול הם 9.6%. בנשים בגיל 43 ומעלה – 3.5% ממחזורי שאיבת הביציות מסתיימים בלידת ילד (1 מכל 28 מחזורים).

טיפולי פוריות: כל הפיתוחים האחרונים

אמבריוסקופ: מכשיר הבנוי מאינקובטור מתקדם הכולל מיקרוסקופ אשר מחובר למחשב וכל 20 דקות מבצע צילום של העוברים ובכך מאפשר תיעוד אוטומטי של התפתחות העוברים באינקובטור מבלי הצורך להוציא אותם מהאינקובטור

למה צריך את זה?

בעבר היה נהוג לגדל את העוברים המופרים באינקובטורים גדולים יחסית כאשר היו מוציאים אותם לצורך בדיקה ומעקב לפחות פעם ביום. ההוצאה מתנאי הגידול הנוחים ומגע ידי אדם עלול לפגוע בקצב ההתפתחות והצמיחה של העוברים.

מה החידוש שבמביא עמו מכשיר האמבריוסקופ? 

האמבריוסקופ מהווה סביבה לגידול עוברים במעבדה בצורה האופטימאלית ביותר כאשר הוא מחקה בצורה הקרובה היותר את תנאי הגידול של העובר ברחם. גידול העוברים בתוך האמבריוסקופ מאפשר חיבור למחשב וניטור מצב העוברים בכל כמה דקות על מנת לעקוב אחר מצב ההתפתחות והגדילה שלהם ללא צורך בהוצאתם כלל מהאינקובאטור.

מה הייחודיות של האמבריוסקופ?

מדובר באחד המכשירים המשמעותיים ביותר להצלחת התהליך מכיוון שהוא מאפשר את גידול העוברים משלב ההפריה ועד ההחזרה לרחם ללא מגע ידי אדם ועל ידי כך מגדיל את הסיכויים להריון ומקטין את הסיכוי להריון מרובה עוברים.

בדיקת סקר גנטית של העוברים:

למה צריך את זה?

חוסר תקינות גנטית של עוברים הוא שינויים שעוברים העוברים המופרים בתנאי המעבדה שמונעים מהם להתפתח בצורה תקינה. כחצי מהעוברים המופרים בתהליכי הפריה חוץ גופית אינם תקינים גנטית ולכן זהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לאי הצלחת הטיפול.

מה מחדשת הטכנולוגיה?

בדיקת סקר גנטית של העוברים מאפשרת לברור את העוברים שהם תקינים גנטית ולהחזירם לרחם ובכך להגדיל את הסיכוי להיקלטות ההריון ולהביא להצלחה של הזוג בהליך טיפולי פוריות.

מה היתרון המשמעותי ביותר?

הטכנולוגיה החדישה מאפשרת לדגום מספר תאים ולא רק תא אחד, חמישה ימים לאחר ההפריה. כמו כן ניתן לבצע בדיקה גנטית של כל 23 זוגות הכרומוזומים בצורה מדויקת הרבה יותר.

אבחון גנטי טרום השרשה:

אנימציה זרע הפריית ביצית

למה צריך את זה?

כאשר העובר אינו תקין גנטית הסיכוי להפלה או לידה של תינוק עם מום הוא גבוה ולכן יש חשיבות גדולה לאבחון של העוברים טרם החזרתם לרחם על מנת לוודא שאינם נשאים או חולים בתסמונת כלשהי או מחלה גנטית.

מה מחדשת הטכנולוגיה?

אבחון גנטי טרום השרשה הינו הליך במסגרת טיפולי פוריות המאפשר לבדוק את התקינות של העובר לפני שמחזירים אותו לרחם ועל ידי כך להימנע מהחזרת עובר שנושא או חולה בתסמונת או מחלה כלשהי. התהליך מונע ביצוע הפלות יזומות במהלך ההריון במידה והתגלה מום או נשאות של מחלה או תסמונת בעובר. ניתן לבדוק את התסמונות- טאי זקס, סיסטיק פיברוזיס, די אוטונומיה משפחתית ותסמונת קנוואן. עם זאת יש לקחת בחשבון שנשים שעוברות אבחון גנטי טרום השרשה לא פטורות מביצוע בדיקת מי שפיר או סיסי שיליה ולא חסינות מפני מומים ומחלות במאת האחוזים.

פרופ' דב פלדברג מסביר על אבחון גנטי טרום השרשה ועל ה-PGS 

מה מחדשת הטכנולוגיה?

הטכנולוגיה מאפשרת להחזיר לרחם עוברים בריאים בלבד ולהוריד באופן משמעותי את הסיבה להפלות חוזרות ונשנות שמתרחשות עקב אי תקינות גנטית של העובר ותורמות להצלחת הליך טיפולי פוריות.

הקפאת ביציות: פרופ' שלמה משיח מסביר

למה צריך את זה?

לא כל הנשים מייצרות ביציות איכותיות ובכמות מספקת המאפשרת היקלטות להריון. במדינת ישראל נשים בגיל 30-41 יכולות לעבור הליך של הקפאת ביציות. הליך הקפאת ביציות ממומן באופן פרטי ולא על ידי קופת החולים , סה"כ עלות ההליך הינו 15-20 אלף ש"ח בממוצע.

יש תנאים המאפשרים הקפאת ביציות באמצעות מימון דרך קופת החולים לפי הימצאות אחד מהקריטריונים הבאים :

  1. איכות ירודה של הביציות
  2. מחלה קשה באיברי המין או האגן
  3. הפסקת ביוץ ויצור ביציות עקב תסמונת או מחלה אוטואימונית
  4. כריתת שחלות
  5. טיפולים כימותרפיים או הקרנה

מה מחדשת הטכנולוגיה?

הקפאת ביציות מאפשרת לנשים להקפיא את ביציות מסיבות רפואיות בהתאם לקריטריונים או מסיבות שאינן רפואיות מעל גיל שלושים ועד גיל ארבעים ואחת, עד השגת כמות של עשרים ביציות או ארבע שאיבות- מה שיקרה קודם לכן.

מה היתרון בתהליך? 

מדובר בתהליך המאפשר הקפאת ביציות והקפאת עוברים המאפשר לאשה המבצעת את התהליך לבחור בעתיד את המועד הנכון לה להפשיר את הביציות, להפרות אותן על ידי זרע והעוברים שייווצרו יוחזרו לרחם האישה ולהיכנס להריון.

הקפאת ביציות

מהם השלבים של הקפאת ביציות? 

שלב ראשון: בדיקות והתאמה של המטופלת לביצוע ההליך

שלב שני: גירוי שחלתי -המטופלת מקבלת טיפול הורמונאלי לעידוד יצירת הזקיקים בשחלה לצורך ייצור של ביציות שישאבו בל שאיבה.

שלב שלישי: שאיבת הביציות : הליך של 15-20 דקות בהם מתבצעת שאיבת הביציות , הליך זה מבוצע רק לאחר שהזקיקים התפתחו בשחלה ובכך היא בשלב הנכון לביצוע הליך שאיבת הביציות

תרומת ביציות: פרופ' שלמה משיח מסביר

למה צריך את זה?

אישה אשר אינה יכולה לייצר ביציות איכותיות בעצמה יכולה לקבל תרומה של ביציות במידה והיא עומדת בקריטריונים הבאים:

  1. אישה אשר פסק לה הביוץ ואינה מייצרת עוד ביציות
  2. אישה שנמצאת בטיפולים כימותרפיים או תחת הקרנות
  3. אישה הסובלת ממחלה אוטואימונית
  4. אישה שעברה או מיועדת לעבור כריתת שחלות
  5. אישה שעברה מספר טיפולי הפריה כושלים
  6. אישה שסובלת מתסמונת או מחלה גנטית שלא מאפשרת שימוש בביציות שלה

מה מחדשת הטכנולוגיה?

תרומת ביציות מאפשרת לנשים בריאות לעבור תהליך הפריה חוץ גופית ולתרום מהביציות שלהן בצורה אנונימית לנשים  אשר צריכות את אותן ביציות ובכך לעזור להן להיקלט להריון. התורמת ומקבלת התרומה עוברות שתיהן בדיקות מקיפות ונמצאות בטיפול ובמעקב של המרפאה שמשמשת כגורם המקשר ואינן באות בקשר זו עם זו. התהליך כולו מלווה משפטית ומגדיל את הסיכויים של נשים אשר אינן יכולות להשתמש בביציות שלהן להרות בכל זאת .

הטיפולים החדשניים ואף שילוב של כמה טיפולים יחדיו מאפשרים ביצוע פחות סבבים של טיפולי פוריות עם אחוזי הצלחה גבוהים יותר מהעבר ועוזרים ללא מעט זוגות להצליח ולהיקלט להריון ביתר קלות.


מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il