כאבים במרפק: כיצד מטפלים בבעיות שכיחות במרפק

למידע והתייעצות

להתייעצות השאירו
פרטים או חייגו
077-996-9996

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > אורתופדיה

    בעיות במרפק שכיחות בקרב כלל האוכלוסייה, אם כי ישנם גורמי מאמץ בספורט או בעבודה, המעלים את הסתברות הופעתן. במרבית המקרים, יכול הטיפול בבעיות אלה, להסתכם בטיפול שמרני ללא התערבות כירורגית

    במאמר זה נדון על:

    מפרק טניס וגולף | תסמונת התעלה הקוביטלית | ביצוע הטיפול | טיפול בתסמונת

    כאבים שכיחים באזור המרפק עשויים לנבוע מארבעה גורמים מרכזיים:

    • דלקות גידיות במרפק – מרפק טניס ומרפק גולף
    • לחץ עצבי במרפק – תסמונת התעלה הקוביטלית
    • דלקות רצועתיות – דלקות וטראומות ברצועות המרפק
    • שחיקת סחוס מפרקי ממקור דלקתי, ניווני או משני לשבר/פריקה שקרו בעבר

    שני הגורמים הראשונים הם בעלי שכיחות גבוהה בכלל האוכלוסייה ובכל הגילאים, בעוד שהגורם השלישי שכיח בעיקר בקרב צעירים העוסקים בפעילות ספורטיבית המפעילה את הגפיים העליונים (כדור עף, כדור סל, טניס, בייסבול וכן הלאה). בכל אחד מן המקרים, עשויים הכאבים באזור לנבוע מחבלות ספורט, טראומה לאזור המרפק או שחיקה הדרגתית של מפרק המרפק ורקמות מקומיות.

    מרפק טניס ומרפק גולף

    המרפק מהווה מקור לקבוצות נפרדות של שרירים וגידים, אשר להם תפקיד בהפעלת שורש כף היד ואצבעות היד. קבוצת הכיפוף עוברת דרך חלקו הפנימי של המרפק, בעוד קבוצת היישור עוברת דרך חלקו החיצוני.

    שחיקה מתמשכת, הנובעת מפעילות מאומצת ומתמשכת, היא הגורם המרכזי להיווצרות דלקות גידיות במרפק – מרפק טניס ומרפק גולף. פעילות כזאת ניתן לזהות אצל בעלי מקצוע העוסקים בעבודת כפיים מאומצת כדוגמת נגרים, פועלי בניין, טבחים, ספורטאים וכדומה.

    מקור שמם של שני מצבים אלה, מרפק טניס (Lateral Epicondylitis) ומרפק גולף (Medial Epicondylitis), הוא בשני ענפי הספורט בהם קיימת שכיחות גבוהה של הבעיה.

    אחיזה מאומצת של מחבט הטניס יוצרת עומס יתר על קבוצת המיישרים ומובילה לכאב בחלקו החיצוני של המרפק, בעוד אחיזת מחבט הגולף יוצרת עומס יתר על קבוצת המכופפים, ומובילה לכאב בחלקו הפנימי של המרפק.

    יחד עם זאת, דלקות אלה יכולות לנבוע גם מפעילות מאומצת במרפק ישר, שאינה קשורה לענפי ספורט אלה ולספורט בכלל, לרבות נשיאת מזוודה כבדה או שקיות עמוסות קניות ואף לחיצת יד עם מרפק מיושר.

    תסמונת התעלה הקוביטלית

    פרט לגידים ושרירים, באזור המרפק עוברים גם מספר עצבים, שמקורם בחוט השדרה הצווארי ואחראים על התפקוד המוטורי והתחושתי (סנסורי).

    בדרכם אל כף היד כחלק מהמקלעת העצבית (Brachial Plexus) המקשרת אותם אל הזרוע, ממשיכים העצבים לאורך הזרוע דרך האמה והמרפק.

    בחלקו הפנימי של המרפק, מאחורי ובסמוך לעצם המרפק הבולטת, עובר אחד העצבים החשובים ביותר במקלעת זו, העצב האולנרי, שאחראי על התחושה באצבעות הרביעית (קמיצה) והחמישית (זרת) בכף היד.

    קירבת העצב לעצם, ומיקומו השטחי, מציבים אותו בסיכון לגירוי יתר היוצר את תחושת הזרם במרפק לאורך האמה הפנימית, כאשר העצם סופגת חבטה למשל.

    במצבים בהם מופעל לחץ על העצב האולנרי כתוצאה מהפעלת לחץ בנקודות אנטומיות שונות, כמו השריר, רקמות החיבור או העצם עצמה, עשוי להיווצר מצב רפואי הקרוי תסמונת התעלה הקוביטלית.

    לחץ זה עלול להיגרם ממגוון סיבות, אנטומיות או התנהגותיות/ נרכשות, ובהן: כיפוף יתר של המרפק (למשל בזמן שינה), טראומה מן העבר שלא טופלה היטב, בצקות הנובעות מהריון או מחלות רקע כמו בלוטת התריס או סוכרת, וכן הלאה.

    הלחץ על העצב האולנרי עלול להוביל תחילה לתחושת הירדמות, עקצוצים, זרמים ואף כאבים באצבעות הרביעית והחמישית, ובטווח הארוך למצב של אטרופיה כרונית בלתי הפיכה, קרי מצב של הידלדלות וחולשה מוטורית של השרירים הפנימיים בכף היד (קושי בהצמדת ופתיחת האצבעות למשל).

    אבחון התסמונת הקוביטלית מתבצע באמצעות בדיקת ניקוש גופנית (Tinnel) במהלכה נוקש הרופא על המרפק המכופף ובודק את תגובת המטופל לזרמים ותחושת "חשמל" בכיוון האצבעות. כמו כן, מבוצעת בדיקת הולכה עצבית (EMG) מהצוואר ועד האצבעות.

    כיצד מבוצע טיפול בבעיית מרפק טניס ומרפק גולף?

    במרבית המקרים, חולפות הדלקות מעצמן, אם כי משך ההחלמה עשוי להימשך חודשים ואף שנים.

    הטיפול במצבים אלה הוא טיפול מדורג:

    טיפול שמרני

    • מנוחה של האזור והפחתה משמעותית של המאמץ באזור המרפק
    • תמיכה למרפק באמצעות רצועה בעובי של כ-3 ס"מ, הממוקמת כ-5 ס"מ מתחת למרפק
    • פיזיותרפיה על פי פרוטוקול ייעודי

    טיפול תרופתי

    • נטילת כדורים נוגדי דלקת שאינם סטריאודליים, באופן יומיומי לתקופה של שבוע עד שבועיים
    • הזרקת סטרואידים – במידה והטיפול בכדורים אינו עוזר, מבוצעות זריקות סטרואידים כל 3-4 חודשים
    • הזרקת PRP (Platelet Rich Plasma) – הזרקת תרופות ביולוגיות. אך, בדומה להזרקת סטרואידים, טרם הוכחה יעילותן, לטווח הארוך.

    ניתוח

    מומלץ רק במקרים בהם המטופל סובל מהבעיה לאורך שנים, וללא מזור. הניתוח מבוצע בשיטה פתוחה או בשיטה פולשנית זעירה (ארתרוסקופית), תחת הרדמה מקומית או מלאה, ונמשך כ-20 דקות. מטרת הניתוח היא לבצע שחרור וניקוי של האזור המודלק, באזור החיבור של הגידים לעצם.

    כיצד מבוצע טיפול בתסמונת התעלה הקוביטלית?

    טיפול שמרני

    הפחתה של גורם הלחץ עד כמה שניתן. ניתן לעשות שימוש באביזרים רפואיים כדוגמת שרוול גרב, המיועדים לסייע למטופל לישון עם מרפקים ישרים.

    טיפול תרופתי

    כדורים אנטי דלקתיים, ובמקרים מסויימים גם זריקות קורטיזון

    ניתוח

    טיפול ארוך טווח, המבוצע על ידי חדירה דרך חתך באורך של כ-5 ס"מ בחלקו הפנימי של המרפק, ושחרור הלחץ מהעצב באמצעות דה-קומפרסיה.

    במידה והעצב סובל גם מאי-יציבות הגורמת לחוסר נוחות בכיפוף המרפק, מעבירים את העצב לחלק הקדמי של המרפק הפנימי ומייצבים אותו באזור זה.


    ד"ר ירון סלע
    כירורגיה אורתופדית
    ד"ר ירון סלע הינו מומחה לכירורגיה אורתופדית וכירורגיה של היד באסיא מדיקל. ד"ר סלע אחראי שירות כף היד ומרפק בבית החולים הלל יפה כרופא כירורג אורתופד בכיר. ד"ר סלע ביצע מחקרים רבים בתחום ובניהם: קרעים...

    להתייעצות השאירו
    פרטים או חייגו
    077-996-9996

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות

      • שרונה בן שושן 9 בדצמבר 2020 21:31

        תודה רבה על המידע המפורט

         הגב