תהליך ההחלטה על ניתוח החלפת מפרק, תלוי במספר גורמים. הראשון הוא בשלות ומוכנות אישית ורגשית לניתוח. המרכיב השני הוא בחירה במנתח אמין ומיומן, שלא ממהר לנתח, אלא אם יש צורך אמיתי בכך. הטכנולוגיות כל הזמן מתפתחות, אבל הצלחה אמיתית בניתוח, תלויה יותר במוכנות, במנתח ובכל המכלול ולא רק בהתקדמות טכנולוגית
צפו בפרופ' רונן דבי מתראיין על כך בתכנית חיים בריא
פרופ׳ דבי מדגיש כי למרות שההתקדמות הטכנולוגית במגמת עלייה ושיפור מתמיד. עדיין חוקה הדרך מניהול ניתוח ע״י מחשב. והדגש הוא באנשים. במוכנות המטופל, במיומנות המנתח ובשיקום האישי.
ישנה חשיבות מרבית למיומנות כירורגית. מנתח מיומן שידע לעשות את הניתוח בהתאמה אישית למטופל. כך שהגפה תחזור למצב שהיתה, טרם התפתחות השחיקה ובמיקום האופטימלי הנדרש לתפקוד מקסימלי.
מה חשוב לדעת טרם הניתוח להחלפת מפרק?
בראש ובראשונה, ההחלטה אם אכן הגיע הזמן לניתוח.
טרום הניתוח- איך להכין את המטופל לקראת הניתוח?
גם כאן הטכנולוגיה נכנסת, בנוסף לקשר האישי, למענה ולזמינות הצוות לצרכי המטופל.
מטופל המועמד לניתוח החלפת מפרק מקבל הכנה הכוללת סרטונים, חוברות הסבר, מפגשי הכנה דיגיטלים בתקופת הקורונה, וקשר רציף עם צוות המרפאה.
תכנון ניתוחי מקדים
הדמייה עם תמונה דיגיטלית בדו או תלת מימד. והתאמת השתל הנכון ביותר למבנה ולאנטומיה האישית של המטופל. זאת משום שהניתוח נעשה בהתאמה אישית. המנתח ניגש לניתוח, עם הדמייה ממוחשבת שמטרתה, שהמטופל יחזור לתפקוד טבעי כמו בעבר, לאחר השיקום מהניתוח.
הדרך להשיג מטרה זאת היא על ידי החזרת המפרק לצירי התנועה הטבעיים שהיו טרם השחיקה.
תפקיד המנתח הוא להוציא לפועל את התוכנית הדיגיטלית שתכנן. ככל שהמנתח מיומן ומנוסה יותר. ההליך מדויק ומדמה יותר, את המפרק טרם השחיקה. .
הרדמה איזורית ומקומית עם טשטוש כללי
הרדמה מסוג זה גורמת לכך שהמטופל מתעורר יותר בקלות וכבר בערב הניתוח או לכל היותר למחרת בבוקר, המטופל כבר צועד על הרגל ומתחיל בתרגול והפעלת המפרק.
טכנולוגיות ותפעול מדוייק ויעיל בניתוח
הדמיית רנטגן תוך כדי הניתוח והשוואתה לתכנון, וכן שימוש במידע זמן אמיתי מהמערכות הדיגיטליות בניתוח.
בעת הצורך – שימוש מערכות ניווט, הכנסת נתונים למחשב ובקרה כפולה. הבנת גמישות הרקמה ושיחזור האנטומיה כפי שהייתה. כשהמטרה: לסיים את הניתוח עם שתל יציב, במיקום מדוייק ומותאם אישית.
אנו נעזרים במערכות דיגיטליות, מיטת ניתוחים, מערכות ניווט, אבל בינתיים, אין מצב ש”רובוט” יחליף מנתח מיומן.
רובוט לא מנהל את המנתח, בדיוק כמו שוויז לא מסיע את הרכב אל היעד.
הרובוטיקה עדיין לא לומדת את גמישות הרקמה ואת מתח הרצועות סביב המפרק.
מתח זה שונה מאוד בין אדם לאדם והסוד האמיתי בניתוח הוא להתאים את הניתוח לתנועתיות, גמישות הרקמה והרצועות והאנטומיה האישית של כל אדם.
הטכנולוגיה אמנם מתקדמת מאוד אבל עדיין היא רק “עזר” וממש לא חלופה למנתח.
סביר להניח שנמשיך להתקדם וכמו שאנו מלמדים את המתמחים שלנו, בקרוב מאוד ניעזר גם ב “מציאות מדומה”, שבעזרתם נוכל לראות את תנועתיות וגמישות הרקמה ולהתאים את מה שתכננו לתוצאה.
חשוב לזכור! ההתפתחויות הטכולוגיות מאפשרות לנו לעיתים לדייק, או אף להאריך חיים (קוצבי לב). אבל הם לא חלופה למנתח חושב, מתייעץ ומיומן. מנתח שלמד היטב את הניתוח ויקפיד על כל הפרטים.
“טמפו” קצב הניתוח
יש צורך בתרגול רב כדי שהניתוח ירוץ משלב לשלב, מנתח מיומן ומאומן, שיוכל בכל שלב, במידת הצורך, להזיז את כל מערכות העזר ולעשות את הניתוח המתאים והמדוייק ללא כל סיוע מחשב.
הצלחת הניתוח והתוצאות הטובות הם תוצאה של שחזור המפרק והרקמות במיקום ותנועתיות, בדיוק כפי שהיה טרם השחיקה.
מהן הטכנולוגיות החדשות?
בניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית
שימוש במיטת ניתוחים ייחודית – שיקוף לתמונה האמיתית, בנוסף להדמיית המחשב, כדי לדייק טוב את מיקום השתל.
הניתוח נעשה בגישה קדמית, ללא חיתוך של השריר, מה שיקל על ייצוב המשתל ועל השיקום והחזרה לתנועה הטבעית.
מערכת הניווט משתמשת בחיישנים המקובעים לאיזור הניתוח ומאפשרים לראות את מפרק הירך בתלת מימד.
המערכת עוזרת למקם את המשתל (ע”י אורתופד אנושי), במקום המדויק והמתאים ביותר, בהתאמה אישית לתנועתיות ולתנוחת האגן של המטופל.
מערכת הניווט מבטיחה התאמה מדוייקת של אורך הרגליים ושרידות של המשתלים.
בניתוח החלפת מפרק ברך בגישה הקינמטית
ניתוח בגישה הקינמטית, החלפת מפרק ברך בגישה הקינמטית, מעתיקה את צירי התנועה הטבעיים של הברך במטרה לשחזר את המבנה שהיה טרם השחיקה ושימור התנועתיות של הברך הטבעית.
ללא חיתוך או שחרור הרצועות הצדדיות. עם או ללא רובוטיקה ומכשירי ניווט.
מה חשוב לדעת על החלמה תפקודית לאחר הניתוח?
ניתוח החלפת מפרק הברך והירך הם ניתוחים בעלי שיעורי הצלחה גבוהים, המאפשרים חזרה מהירה לאיכות החיים.
בכל זאת חשוב לזכור ששני אנשים עיקריים משפיעים על תוצאות הניתוח. המטופל המנותח, והאורתופד המנתח. ולא המחשב ואו הרובוט.
בנוסף, כשם שיש חשיבות גבוהה להכנת המטופל, הבנת צרכיו הנפשיים והפיזיים. והבנת הקינמטיקה והמכניקה של המפרק המועמד להחלפה. יש חשיבות רבה לשימוש אחראי בטכנולוגיה וביכולת הדיגיטלית.
כך גם, יש חובה לדאוג למטופל לפני ואחרי הניתוח, במטרה להגיע להתאוששות מהירה, הכרוכה בשיקום מהיר ואיכותי וחזרה מהירה ומיטבית לבריאות ולאיכות חיים.
פרופ' רונן דבי הינו אורתופד מנתח, מומחה לכירורגיה אורתופדית, החלפת מפרק הברך בשיטה קינמטית ורובוטית והחלפת מפרק הירך בגישה קדמית. ניתוחים בהתאמה אישית, עם טכנולוגיות מתקדמות, בדגש על שחרור מהיר והחלמה מואצת. ידוע בתחומו הן...
מה זמן ההחלמה לאחר ניתוח החלפת מפרק הברך? האם חייבים שיקום? והאם ניתן לעלות ולרדת במדרגות אחרי ההחלמה/שיקום? האם חייבים להכין את הבית לפני הניתוח?
הגבצורי שלום,
הגבהכנו מדריך מפורט על החלפת מפרק ברך הכולל את זמן ההחלמה, האם חייב שיקום ועוד…
בברכה, צוות מדיקו.