שחיקת סחוס זו מחלה הפוגעת לרוב בשכבת הגיל המבוגר, אך גם בגיל הצעיר יותר, הסיבות לשחיקת סחוס הינן שונות: לאחר חבלה או שבר שמערב את המפרק, סיבה נוספת בגלל שצורת המפרק אינה נכונה מלידה ולפעמים מדובר על פגיעה באיברים בתוך הסחוס כמו לברום או מיניסקוס, שעם השנים גורמת לשחיקה מואצת
צפו בד"ר איתי פרץ מסביר על כך בראיון לתכנית בקו הבריאות
מה הגורמים העיקריים לשחיקת סחוס?
הגורמים העיקריים לשחיקת סחוס הם: גיל, סיפור משפחתי, בעיות מפרקים קודמות כמו צורת ברכיים (רגלי X או רגלי O), תסמונת צביטה בירך, לאחר שבר או טראומה במפרק או דלקות פרקים.
מה הסימפטומים?
שני הסימפטומים העיקריים הם כאב והגבלה בטווח התנועה של המפרק. מרבית האנשים יתלוננו בתחילה על כאב ולאחר מכן יחושו גם בירידה בטווחי תנועה.
מהו הטיפול הראשוני?
כמעט כמו בכל טיפול אורתופדי, הטיפול הראשוני הוא טיפול שמרני והוא כולל:
- שינוי התנהגות – ירידה במשקל, פעילות גופנית מתונה.
- פיזיותרפיה לחיזוק שרירים מסביב למפרק ושמירה על טווחים
- נוגדי כאבים/דלקות – בכדי לטפל בכאבים בזמן התקף של כאב.
- טיפולים משלימים כמו דיקור סיני שיכולים להוריד את הדלקת ואת הכאב.
- הזרקות למפרקים
אילו חומרים ניתן להזריק למקום?
ישנן שני סוגים עיקריים להזרקות למפרק: הזרקת סטרואידים והזרקות ביולוגיות.
מהן הזרקות ביולוגיות?
בהזרקה ביולוגית אנחנו לוקחים דם מהמטופל, הדם עצמו עובר טיפול של חימום וצנטריפוגה. לאחר הטיפול בדם, נותר חומר (רק מהמטופל עצמו) שרווי בנוגדי דלקת וגורמי גדילה. את החומר הזה אנחנו מזריקים חזרה לאזור המבוקש.
מהם אחוזי ההצלחה?
כ- 60-70 אחוזי הצלחה לתקופה של כשנתיים.
ניתן לבצע את הטיפול מספר פעמים. לטיפול זה תופעות לוואי מעטות מאד.
סיפורה של מיכל כהן, בת 53 שעברה טיפול בשחיקת סחוס עקב נפילה בעבודה
"אובחנתי עם סוג של קרע עם שחיקה ומים בברך. לפני כחמש שנים הוזמנתי לוועדה רפואית בהתלבטות לגבי ניתוח. אני לא רציתי, ואז נעשתה לי בדיקה והוחלט לנסות טיפול בהזרקות. זה טיפול פרטי והחלטתי לנסות. קראתי חומר על הנושא שהיה מאד חדש, והתייעצתי עם הרופא שהמליץ. רציתי מאד להימנע מניתוח כי היה מנטרל אותי תקופה לא קצרה."
מיכל כהן: "בפעם הראשונה שעשיתי את הזריקה, באותו יום כבר הרגשתי שיפור. הייתה לי חתונה בערב ופיזזתי על הרחבה, הרגשתי הרבה יותר טוב."
"הזריקות הראשונות השפיעו לשנתיים וחצי, לפני חצי שנה לאחר ירידה במשקל, הזרקתי שוב בשתי הברכיים, הפעם לקח קצת זמן אבל השפיע יפה ואיכות החיים שלי השתפרה מאוד. אני יכולה לעלות במדרגות, להתאמן, הזריקות עזרו לי. מבחינתי זה דבר גדול."
עוד לפני השלב הניתוחי של החלפת מפרק מה ניתן לעשות?
טיפול בהזרקות ביולוגיות משמש כטיפול מחליף ניתוח/דוחה ניתוח בשחיקת סחוסים (יותר בצעירים) ובדלקות גידים שלא נפתרות בטיפול שמרני והשלב הבא הוא ניתוח.
מה ההמלצה לאדם צעיר לעומת מבוגר?
באדם צעיר ההמלצה, כמעט תמיד, היא לא לבצע החלפת מפרק מכיוון שלמפרק מוחלף יש תוחלת חיים של כ-15 שנה. הניתוח הבא (לאחר כ-15 שנה) הוא ניתוח מסוכן יותר עם אחוז סיבוכים גבוה יותר מהניתוח הראשון.
לכן, אנחנו כרופאים מנסים לדחות את הניתוח הראשון של החלפת המפרק בחולים הצעירים, בכדי שלא יזדקקו לניתוחים נוספים.
ד”ר איתי פרץ, הינו מומחה לכירורגיה אורתופדית, רופא ומנתח בכיר במחלקה לכירורגיה אורתופדית בבית חולים הדסה הר הצופים. לד”ר פרץ מרפאות פרטיות בהדסה ירושלים ובהדסה מדיקל רמת גן. חבר בסגל הקליני והמחקרי באחד המרכזים המובלים...
להתייעצות עם ד"ר פרץ
השאירו פרטים או חייגו
077-9972558