בוהן קלובה או בלטינית הלוקס ולגוס hallux valgus זהו מצב בו מצטלבת האצבע הראשונה אל מתחת האצבע השנייה ובכך יוצרת הגדלה של המפרק בין הבוהן לכף הרגל, עיוות המפרק גורם למנח לא נכונה של כף הרגל ולפיכך גורמת להפרעה בהליכה וכאבים. באמצעות ניתוח בכף הרגל, ניתן להסיר את העצם המוגדלת
על כך מסביר ד"ר גיא פרידמן בתכנית המילון הרפואי בווידאו בהנחיית פרופ' קרסו
במאמר זה נדון ב:
טיפול בבוהן קלובה | החלמה מהניתוח | שלבי החלמה מהניתוח | ציפייה לאחר הניתוח
בוהן קלובה (hallux valgus) הלוקס ולגוס הינה הבעיה אשר נפוצה בעיקר אצל נשים אך גם גברים יכולים לסבול מהבעיה, היחס הינו 1:8.
בלטינית האצבע הראשונה נקראת "הלוקס" והמונח "וולגוס" הינו סטייה לחלקו הצידי של הגוף.
בוהן קלובה יכולה להיות בעיה מולדת או נרכשת ונגרמת ממספר סיבות: הנעלה לא נכונה, פעילות ספורטיבית מאומצת ו/או טראומטית, אך כיום ברור כי הבעיה הינה גנטית.
ביהדות לא נהוג להשתמש במילה צלוב ולכן בשפה העברית הוגדר המונח בוהן קלובה.
התהליך הינו הדרגתי ובו מחילה סטייה של המסרק הראשון לכיוון מדיאלי (תיכון) לעומת האצבע הראשונה שסוטה לטראלית (צידית) ובעקבות כך נוצר "בניון"- בליטה בחלקה התיכון של כף הרגל, רגישה כואבת ואף אדמומית, בעיקר בעקבות חיכוך בנעל או במגע.
איך מטפלים בבוהן קלובה-הלוקס ולגוס?
הטיפול מתחיל בצורה שמרנית, זהו טיפול תומך אשר מאפשר למטופל להפחית את הכאב ולהמשיך בחייו ללא ניתוח עד כמה שניתן.
בשלב ראשון ניתן לנעול נעל שטוחה ורחבה בעלת אופי רך אשר מפחית את הלחץ והכאב. בשלב מאוחר יותר ניתן להיעזר בסדים או בתומכים מרופדים לצורך הפחתת הלחץ. חשוב לציין כי גודל העיוות או צורתו אינם בהכרח קשורים לרמת הסבל. ישנם עיוותים קלים וחדים הגורמים לכאב וישנם עיוותים קשים אשר גורמים לסבל כלל.
במידה והעיוות מפריע למהלך חייו של המטופל ניתן לבצע ניתוח לצורך תיקון העיוות. הניתוח נעשה בדרך כלל בהרדמה מקומית בתוספת טשטוש ובמהלך הפרוצדורה כולה אין כאב. הניתוח מתקן את העיוות מבחינה אסתטית, מפחית את הלחץ ומפסיק את הכאב.
ניתוח לתיקון הלוקס ולגוס ניתן לבצע בשיטות ניתוחיות רבות ומגוונות והן נחלקות בעיקרן לשתי קבוצות:
השיטה הפתוחה: מבצעים חתך לאורכה של העצם הבולטת ולאחר מכן מבצעים ניסורים לצורך תיקון העיוות וקיבוען על ידי ברגים.
השיטה הזעיר פולשנית (Minimal Invasive): במהלך השנים האחרונות התפתחו מכשירים וטכניקות ניתוחיות חדישות המאפשרות לבצע חיתוכים ותיקון העיוותים דרך נקבים קטנים בעור וללא חתך. לאחר תיקון העיוות העצם מקובעת על ידי ברגים לצורך יציבות והפחתת כאב. שיטה זו תפסה תאוצה בעולם כולו ובישראל בפרט. היתרון המובהק של השיטה הזעיר פולשנית לתיקון בוהן קלובה הלוקס ולגוס הינה בכך שהיא מאפשרת החלמה מהירה ודריכה מיידית על הרגל לאחר הניתוח.
ד"ר גיא פרידמן מסביר: "היתרון המובהק של השיטה הזעיר פולשנית לתיקון בוהן קלובה הלוקס ולגוס הינה בכך שהיא מאפשרת החלמה מהירה ודריכה מיידית על הרגל לאחר הניתוח".
החלמה לאחר ניתוח הלוקס ולגוס-בוהן קלובה:
לאחר ניתוח קיימת תקופת החלמה. יכול להופיע כאב ותקופת ההסתגלות לוקחת בדרך כלל מספר שבועות עד מספר חודשים. השיטה הזעיר פולשנית מאפשרת דריכה מיידית על הרגל. בשלושת הימים הראשונים שלאחר ניתוח מומלץ לשהות עם רגל מוגבהת וליטול משככי כאב.
לאחר כשבועיים מסירים את התפרים ומתחילים בטיפול פיזיותרפיה הכולל הפעלת האצבע, מתיחות והסתגלות למנח חדש ותקין של הרגל. בתקופה זו מומלץ לנעול סנדל הליכה ייעודי.
שלבי ההחלמה לאחר ניתוח תיקון בוהן קלובה הלוקס ולגוס:
- 25% לאחר חודש וחצי- בתקופה זו מותר לדרוך על הרגל וניתן לחזור לעבודה משרדית.
- 50% לאחר 3 חודשים- בתקופה זו ניתן לחזור להליכה בנעל סגורה ומתבצעת פיזיותרפיה.
- 90% לאחר כחצי שנה- בתקופה זו אין כל הגבלה.
למה עלי לצפות לאחר ניתוח תיקון בוהן קלובה הלוקס ולגוס?
לאחר הניתוח צפויה נפיחות וכאב. כמו בכל ניתוח קיימים סיכונים ולכן מומלץ לנסות ולטפל בעיוות באופן שמרני כל עוד ניתן.
ד"ר פרידמן הינו מומחה לכירורגיה אורתופדית, מנהל תחום כף רגל וקרסול מרכז רפואי ברזילי. מומחה מטעם בית משפט להערכות נכות וחו"ד. מרצה בחוג לרפואה ופיזיותרפיה, אוני' בן גוריון. מרצה בחוג לסיעוד מכללת אשקלון.
להתייעצות עם ד"ר פרידמן
השאירו פרטים או חייגו
077-9966609