וריקוצלה מוכר בעולם הרפואה כאלפיים שנה. מדובר בנגע הפוגע רק בגברי המין האנושי ולא ביונקים אחרים, כנראה מכיוון שקשור ללחץ ההידרוסטטי המוגבר בוורידי האשך במצב של עמידה על שתי רגלים, ולא על ארבע כמו אצל שאר היונקים
מהי וריקוצלה (דליות האשך)?
דליות האשך הן מצב בו קיימת פגיעה מולדת או נרכשת בשסתומים של ורידי האשך, הגורמת להרחבת הורידים, שבתורה יכולה לפגוע במנגנון הקירור הטבעי של האשך.
כתוצאה, עלולה להיגרם פגיעה בגדילת ובהתפתחות האשך (ילדים ומתבגרים), כאבים אופייניים ופגיעה בייצור הזרע.
לפי הנחיות הארגונים האורולוגיים וארגוני הפוריות המובילים בעולם, האבחנה מבוססת על בדיקה גופנית אצל רופא המיומן בכך (אורולוג או אנדרולוג).
בדיקת אולטרה-סאונד שמורה למקרים מיוחדים, וחייבת להתבצע בצורה מיוחדת.
הנגע שכיח מאוד, ומאובחן בכ-15% מהגברים, שלא כולם צריכים לטפל בו, משום שלרוב אינו גורם לנזק.
אולם, ללא בירור אנדרולוגי מסודר, לא תמיד אפשר להחליט האם יש או אין אינדיקציה (סיבה רפואית) לטיפול.
האינדיקציות השכיחות לטיפול הוזכרו לעיל, ולצידן גם מצבים וממצאים נוספים היכולים להצדיק טיפול, כפי שיוכרע בבירור אנדרולוגי מסודר.
כלומר: מומלץ כי כל הגברים אצלם אובחן וריקוצלה, ו/או המתקשים להשיג הריון, ו/או הסובלים מכאבים באשך, יעברו בירור אנדרולוגי, כמו גם ילדים ומתבגרים שאובחנו עם פגיעה בהתפתחות האשך.
בסופו של דברי, 20-25% מהגברים שאובחן אצלם וריקוצלה יזדקקו לטיפול.
מהן שיטות הטיפול הקיימות?
קיימות מספר אופציות טיפוליות:
תיקון מיקרוכירורגי של וריקוצלה: לאחר מחקרים רבים וצבירת ניסיון ברחבי העולם, מקובל כיום כ-Gold Standard לטיפול בוריקוצלה, הן מבחינת הסיכויים הגבוהים יותר לשיפור, והן מבחינת הסיכונים הנמוכים יותר לסיבוכים. מחד, כמובן שמדובר בהליך מורכב עבור המבצע, המצריך מנתח שעבר הכשרה ארוכה במרכזים בחו"ל וצבר ניסיון משמעותי בהמשך. מאידך, מדובר בניתוח אמבולטורי (ללא אשפוז) קל וקטן יחסית עבור המנותח.
ניתוח קונבנציונלי מיושן: מדובר בקשירה עליונה או תחתונה של הורידים. מוצלח פחות מהאופציה הקודמת, החלמה ארוכה וכואבת יותר, ושיעור גבוה יחסית של חזרת הנגע לאחר הניתוח.
צנתור ואמבוליזציה של ורידי האשך: מעבר לכך כי סיכויי ההצלחה פחותים בהשוואה לאופציה המיקרוכירורגית, הליך זה אינו מקובל עבור גברים בגיל הפוריות, מכיוון שכרוך בקרינה העלולה לפגוע עוד יותר בייצור הזרע.
בכל מקרה, מומלץ שלא להתעלם מוריקוצלה, מכיוון שהנגע עלול להיות פרוגרסיבי, כלומר לגרום לנזק מצטבר נוסף, אשר עלול לפגוע בסיכויי הצלחת הטיפול ובסיכויים להשיג הריון.
בהקשר זה, גם אם הזוג מועמד לטיפולי פוריות אצל גינקולוג, תיקון וריקוצלה עשוי לשפר את סיכויי ההצלחה גם בטיפולים אלה.
ד"ר שי שפי הינו מומחה לכירורגיה אורולוגית, חלוץ המיקרוכירורגיה בפוריות הגבר בארץ.