ד"ר יונתן כנעני, מנהל יחידת הלוקמיה שיבא תל השומר, מדבר על הבשורה החדשה לחולי לוקמיה: זוספטה. מה פריצת הדרך במחקר והאם בקרוב נזכה לראות אותה בסל התרופות?
צפו בד"ר יונתן כנעני מדבר על הנושא בהרחבה
מוגש כשירות לציבור באדיבות חברת "אסטלס"
לוקמיה (סרטן הדם) היא מחלה מוכרת, אבל לא רבים יודעים שהיא מגיעה בצורות שונות לאוכלוסיות שונות.
כך למשל לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML) שכיחה בעיקר בגיל המבוגר ומחייבת טיפול מידי ודחוף.
במשך שנים רבות לא היה טיפול משמעותי לחולים שהתבשרו שהמחלה חזרה אחרי הטיפול הראשון, אבל כל זה הולך להשתנות בקרוב עם זוספטה (XOSPATA), תרופה חדשה שמהווה בשורה של ממש ומעניקה תקווה לחולים אלה.
ד"ר יונתן כנעני, מנהל יחידת הלוקמיה בבית חולים שיבא – תל השומר, בעל ניסיון רב בטיפול במחלות המטולוגיות. השתתף במחקר שנעשה בפילדלפיה על התרופה XOSPATA ומציע אותה לחולים בארץ.
כולנו שמענו על לוקמיה, סרטן הדם, אבל מהי לוקמיה מיאלואידית חריפה? מי בדרך כלל לוקה בה ועד כמה היא שכיחה?
לוקמיה חריפה היא מחלה שמתקדמת מהר ולכן גם מחייבת טיפול מהיר.
בניגוד לסרטן ריאות שאפשר להתחיל טיפול בתוך כמה שבועות, בחולה המאובחן עם AML אנחנו מתחילים לטפל בתוך 24 שעות כי אלמנט הזמן קריטי. זה אחד ממצבי החירום ברפואה.
רוב החולים מתחת לגיל 75 שהם במצב טוב מתאשפזים לתקופה של חודש.
בשבוע הראשון הם מקבלים טיפולי כימותרפיה ולאחר מכן התאוששות של שלושה שבועות באשפוז.
השכיחות של AML באוכלוסייה הכללית היא כ-3 עד 5 מקרים לכל 100,000 איש, ושכיחות זו עולה עם הגיל.
הגיל הממוצע באבחנה של לוקמיה זו הוא 68 שנים, אולם לדברי ד"ר כנעני "יש לנו לא מעט חולים צעירים יותר. לא נדיר לראות במחלקה שלנו בני 20 ובני 30".

מה הסיכונים בטיפול בהול כל כך של המחלה?
טיפול אינטנסיבי כל כך גורם לדיכוי ממושך של מח העצם, דבר המעלה בין השאר את הסיכוי לסיבוכים זיהומיים משמעותיים, פגיעה בתפקוד הלב והכליות ולכן אחוז גבוה מהחולים לא יכול לקבל את הטיפול הזה.
מה החידוש בטיפול?
ההתקדמות בהבנת הביולוגיה של הלוקמיה, הגילוי של הפרעות גנטיות חדשות וההבנה של חשיבותן בהתפתחות הלוקמיה וחזרתה, הוביל לפיתוחן של תרופות חדשות, ולאחר 40 שנים של עמידה במקום, אושרה לטיפול תרופה חדשנית בשם זוספטה (XOSPATA).
"התרופה הזו היא למעשה כדור שלוקחים כל יום. אפשר לקחת אותו גם בבית, זה לא מחייב אשפוז. התרופה מעכבת את המוטציה בצורה כזו שתאי הלוקמיה לא יכולים להתחלק. התרופה מיועדת לחולים קשים שיש להם הישנות של המחלה", מסביר ד"ר כנעני.

"התרופה יעילה מאוד, הרבה יותר מטיפולי הכימו. לראיה, שלוש שנים אחרי המחקר שהתבצע על התרופה הזאת, כ-20% מהחולים עדיין בחיים. הכדור הזה לא רק מאריך את החיים של המטופלים, אלא גם משפיע לטובה על איכות החיים שלהם. זה קריטי גם לחולה וגם למשפחתו. אני אומר את זה כמי שטיפל בארצות הברית וגם בארץ בעשרות מטופלים".
האם נמצא אותה בסל הבריאות?
כיום התרופה לא כלולה בסל התרופות, וזאת בניגוד למה שמקובל בארצות הברית.
בישראל רק חולים עם ביטוח פרטי יכולים לקנות את התרופה החדשה.
בימים אלה התרופה מוגשת לסל בתקווה שהיא תיכנס לשנת 2023.
מה משך אותך לעסוק בתחום הזה?
"למען האמת לא הייתה לי כל כך ברירה. סבא שלי היה רופא ואבא שלי פרופסור במכון ויצמן שחוקר לוקמיה. לא השפיעו עליי ישירות, אבל בגלל שמגיל חמש שמעתי את זה בסביבה שלי ולכן זה היה אך טבעי שאמשך לתחום. זו עבודה מאוד מעניינת. הקשר עם החולים מאוד חזק. זה לא תמיד קל ויש הרבה פעמים בשורות לא טובות וזה קשה במיוחד כשמדובר בחולים צעירים".

להתייעצות עם ד"ר כנעני
השאירו פרטים או חייגו
077-8043033
תגובות
כתבות נוספות


תקווה חדשה לחולי סרטן המעי הגס: באמצעות טיפולים חדשניים, במרכז הרפואי איכילוב נלחמים במחלה ואף מביאים לריפוי
ד"ר דן מירלמן
היחידה החדשה לגידולי מערכת העיכול בבית החולים שערי צדק מציעה את הטיפולים המתקדמים ביותר לחולי סרטן המעי הגס – תחת קורת גג אחת
ד"ר עופר פורים
ניתוחי הייפק: כריתת גרורות בחלל הבטן
ד"ר אלמוג בן יעקב
החיים החדשים של רבקה: החלימה מסרטן הוושט לאחר טיפולים מתקדמים באסותא אשדוד
ד"ר דניאל סולומון
ניסוי קליני לטיפול בגידולי מוח סרטניים
פרופ' יגאל שושן