2,200 ישראלים מאובחנים מדי שנה עם סרטן ריאה אשר מהווה גורם התמותה מספר 1 מבין מחלות הסרטן וזאת בעיקר לאור הגילוי המאוחר של המחלה. לאחרונה, חלה מהפיכה בטיפול בסרטן ריאה באמצעות אימונותרפיה , אשר זוכה להצלחה רבה, יחד עם זאת בחירת הטיפול בסרטן ריאה תלוי בשלב המחלה, החל מניתוח כירורגי להסרת הגידול, דרך טיפול כימי או ביולוגי | מדריך לאבחון וטיפול בסרטן ריאה
צפו בד"ר מיה גוטפריד מסבירה על סרטן ריאה בתוכנית המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופ' קרסו
מהו סרטן ריאה? מדוע קיים קושי באבחונו בגילוי מוקדם? כיצד מטפלים בסרטן ריאה ומהו הטיפול האימונותרפי, שמיועד לעורר את מערכת החיסון להילחם בגידול הסרטני?
מהו סרטן הריאה?
סרטן ריאה הוא למעשה קבוצה של מחלות המחולקות לסרטן של תאים קטנים ולסרטן של תאים שאינם קטנים.
סרטן התאים שאינם קטנים הוא הסרטן השכיח יותר, ומחולק לשלוש קבוצות מרכזיות: סרטן קשקשי, סרטן בלוטי וסרטן מתאים גדולים. כ-90% מכלל מקרי הסרטן של תאים שאינם קטנים קשורים לעישון מכל הסוגים, לרבות עישון פסיבי.
מהם התסמינים של סרטן ריאה?
כאשר ניתן להבחין כבר בתסמינים של סרטן ריאה, המשמעות היא כי לא מדובר בגילוי מוקדם, וכי המחלה נמצאת כבר בשלבים יותר מתקדמים. תסמינים אלה יכולים לכלול שיעול, קוצר נשימה, כיח דמי, כאבים, חולשה וירידה במשקל. במידה והגידול מתפשט לעצמות בתהליך הנקרא "פיזור גרמי", החולה עלול לסבול גם מכאבים בעצמות.
למדריך "טיפול בסרטן ריאה" הכולל שאלות ותשובות ואת הרופאים המבצעים טיפול בסרטן ריאה
ד"ר גוטפריד : התסמינים לסרטן ריאה יכולים לכלול שיעול, קוצר נשימה, כיח דמי, כאבים, חולשה וירידה במשקל. במידה והגידול מתפשט לעצמות בתהליך הנקרא "פיזור גרמי", החולה עלול לסבול גם מכאבים בעצמות".
כיצד מבוצע גילוי מוקדם, ומדוע קשה לאבחן סרטן ריאה בגילוי מוקדם?
התהליך של הפיכת הסימפון (הסימפונות אחראיות על תהליך הנשימה בריאה) לתא סרטני יכול להימשך מספר שנים, אך משהפך הסימפון לתא סרטני, ההתפרצות יכולה להיות אלימה למדי.
המשמעות היא שלאורך תהליך ההתהוות של התא הסרטני, לא ניתן לאבחן אותו ככזה, ומרגע שהוא נוצר, הוא מתפרץ באופן אלים, שלא מותיר מקום לתועלות שבגילוי המוקדם.
בעבר היה מבוסס האבחון של סרטן ריאה על צילום רנטגן של החזה, אך מדובר בדרך מאוד לא אפקטיבית ומוטלת בספק לזיהוי סרטן ריאה.
ד"ר מיה גוטפריד : "כיום, האבחון של המחלה מתבצע אף הוא בצורה ויזואלית, אך על בסיס צילום CT בקרינה נמוכה. יחד עם זאת, מאחר ומדובר בתהליך אבחון החושף את החולה לקרינה, ומאחר ומדובר בדרך כלל בחולים מבוגרים, עדיין לא מדובר בכלי האבחון האידיאלי, ובתחום זה צפויות התפתחויות בעתיד".
כיצד מטפלים בסרטן ריאה ומהם השלבים השונים ?
את סרטן הריאה אנו מחלקים ל-4 שלבי מחלה.
בשלבים הראשון והשני, מבוסס הטיפול על ניתוח כירורגי שמיועד להסיר את הגידול בצורה פיזית.במידה והמטופל אינו כשיר לניתוח, מבוצע הליך טיפולי הנקרא "קרינה ממוקדת" שמדמה ניתוח כירורגי.
שלב 3 של סרטן ריאה הוא עדיין שלב של מחלה מקומית מתקדמת, והטיפול יתבסס על שילוב של טיפולים לרבות כימותרפיה, קרינה וייתכן שגם ניתוח כירורגי.
שלב 4 של סרטן ריאה הוא השלב שבו המחלה התפשטה בגוף, ובמקרה זה ישנן 3 אפשרויות טיפול :
- טיפול כימותרפי – הטיפול הסטנדרטי והראשוני, המבוצע בקרב מרבית החולים
- טיפול ביולוגי – טיפול שמתאים לקבוצה קטנה של 20% מקרב החולים, ולסרטן מסוג אדנוקרצינומה, בדרך כלל מקרב הלא מעשנים. טיפול זה מיועד לנצל פגם בגורם הגדילה של הגידול, וניתן באמצעות כדורים.
- טיפול אימונותרפי – טיפול חדשני שמיועד לגייס את מערכת החיסון למלחמה בגידול
לאחרונה הוכלל הטיפול בסל התרופות לפי ההגדרות הבאות :
כטיפול קו ראשון: חולים עם סרטן ריאה מסוג תאים גדולים (NSCLC) המבטאים PDL1 מעל 50 אחוזים.
כטיפול קו שני: חולים עם סרטן ריאה מסוג תאים גדולים (NSCLC) ללא תלות בביטוי PDL 1 .
כל התרופות הכימותרפיות והביולוגיות נכללות בסל הבריאות בישראל, ויכולות להוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים ולהגדיל את סיכויי השרידות של החולה.
מהו טיפול אימונותרפיה בסרטן ריאה?
האימונותרפיה הוא תחום חדש בטיפול בסרטן הריאות, כשעד לפני מספר שנים נכשלו כל הניסיונות בחיבור שבין סוג טיפול זה ובין סרטן ריאה.מטרתו של הטיפול האימונותרפי היא לעורר את מערכת החיסון להילחם כנגד הטיפול.
כדי להתחמק ממערכת החיסון מפריש סרטן הריאה חלבון שנקשר עם חלבון אחר שאמור לסמן את הסרטן כגורם זר שיש להילחם בו, ובכך בולם את פעילות מערכת החיסון.
ד"ר מיה גוטפריד : "הטיפול האימונותרפי מבוסס על תרופה נקודתית שפוגעת במנגנון ההתחמקות של הסרטן, ובכך מאפשרת למערכת החיסונית לזהות את הסרטן כגוף זר, ולהילחם בו. הטיפול האימונותרפי הנוכחי מציג הצלחה רבה עם תגובות שנמשכות לאורך זמן, כשהחולה קם ממיטת חוליו וחוזר לתפקד בצורה מלאה. יחד עם זאת, טיפול זה ניתן רק לאחר כישלון של הטיפול הכימי".
ד"ר גוטפריד הינה מנהלת המחלקה האונקולוגית בבית החולים מאיר בכפר סבא ומרצה בכירה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. ד"ר גוטפריד מרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב החל משנת 1989. עד לשנת 1994 הרצתה בתחום הרפואה הפנימית,...
להתייעצות עם ד"ר גוטפריד
השאירו פרטים או חייגו
077-729-8880