סרטן השחלה: הטיפולים והתמודדות עם חזרת המחלה

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר צורף
השאירו פרטים או חייגו
077-7299091

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > אונקולוגיה

    סרטן השחלה הוא הסרטן החמישי בשכיחותו בקרב נשים, והסיכון לחלות בו עולה עם הגיל. הטיפול במחלה מבוסס בעיקרו על ניתוח כירורגי להסרת הגידול וכריתת השחלות והרחם, וכן על טיפול כימותרפי שלעתים משולב עם תרופה ביולוגית, המיועדת למנוע יצירת כלי דם חדשים בגוף. כיום, קיימת קבוצה חדשה של תרופות ביולוגיות שהשפעתן נבחנת על נשים חולות בסרטן השחלה, ועד כה מציגות תוצאות חיוביות מאוד

    צפו בד"ר צורף מסבירה על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי בוידיאו


    הסרטון מוגש לציבור באדיבות רוש פרמצבטיקה בחירת הטיפול האפשרי הינו להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לתאריך מאי 2018. למידע נוסף, יש לפנות לרופא המטפל.

    מהו סרטן השחלה?

    סרטן השחלה היא ממאירות ייחודית לנשים, המתפתחת בשחלה או בחצוצרה, ומתפשטת במהירות לאיברים סמוכים במערכת הרבייה הנשית ולחלל הבטן.

    שכיחות המחלה הולכת ועולה עם הגיל, ומרבית המקרים מאובחנים אצל נשים שעברו את גיל המעבר. יחד עם זאת, אין לשלול אפשרות של התפרצות המחלה גם בקרב נשים צעירות.

    את סרטן השחלה ניתן להפריד לשני תת סוגים, כשהשכיח שבהם הוא סרטן שחלה אפיתליאלי.

    מהם גורמי הסיכון לסרטן השחלה?

    רבים מגורמי הסיכון לסרטן השחלה טרם זוהו ונחקרו, וכרגע הם מוגדרים כבלתי ידועים. יחד עם זאת, היום כבר ידוע כי הסביבה ההורמונלית משפיעה מאוד על סיכויי ההתפרצות של המחלה.

    כך למשל, נשים שמעולם לא ילדו נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות.

    כמו כן, ישנן מחלות גינקולוגיות שפירות כדוגמת אנדומטריוזיס, שמעלות את הסיכון לחלות בתתי סוגים מסוימים של המחלה.

    מעבר לגורמי סיכון אלה, גורם הסיכון המשמעותי ביותר שידוע כיום הוא הגורם הגנטי, שיכול להציב נשים מסוימות ברמת סיכון גבוהה יותר לחלות במחלה.

    מהו הסיכון הגנטי לחלות בסרטן השחלה, ולמי מומלץ להיבדק?

    כבר לפני 20 שנה אותרו שני גנים מרכזיים, BRCA1 ו-BRCA2, שנוכחותם בגוף מעלה את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות, ובהן גם סרטן השד וסרטן השחלה.

    בקרב כשליש מן הנשים הסובלות מסרטן השחלה, ניתן למצוא מוטציה כלשהי של אחד מהגנים הללו, אך באופן גורף, על כל אישה שחלתה בסרטן השחלה, ללא קשר לגילה או מוצאה, לעבור אבחון גנטי מתאים.

    לאבחון גנטי זה ישנה חשיבות רבה בהצבת תמרור אזהרה לנשים נוספות במשפחה, אך גם עבור האישה החולה עצמה.

    מהם התסמינים של סרטן השחלה?

    תסמיני סרטן השחלה הם בדרך כלל מאוד מעורפלים, נסתרים וקשים לזיהוי ואפיון, ולכן זכתה המחלה לכינוי "הממאירות הלוחשת".

    מרבית הנשים מגיעות לאבחון רק כאשר התסמינים הופכים למאוד ברורים ובולטים, ובהם כאבי בטן, חסימות מעיים, או נפיחות בטנית עם הצטברות נוזל בבטן (מיימת).

    מהו הטיפול בסרטן השחלה?

    הטיפול המרכזי בסרטן השחלה הוא טיפול כירורגי, קרי ניתוח להוצאת השחלות והרחם, וביצוע שטיפה וסקירות של הבטן. מטרת הניתוח היא להוציא את כל הגידול הנראה לעין.

    במידה והרופא המטפל מעריך כי לא יוכל להגיע למצב האופטימלי, לעתים נבחרת האפשרות של דחיית הניתוח ופתיחה בטיפולים כימותרפיים טרום ניתוחיים, במטרה להפחית את נפח הגידול לפני הניתוח.

    במקביל, על האישה לקבל טיפול כימותרפי לפני ואחרי הניתוח, במטרה להרוג תאים מיקרוסקופיים או שאריות של הגידול שלא הוצאו בניתוח.

    האם ישנו טיפול ביולוגי למחלת סרטן השחלה?

    ישנם מקרים מסוימים בהם מוגדרת האישה בסיכון גבוה לחזרת המחלה, ובהם נעשה שימוש בטיפול כימותרפי משולב בתרופה ביולוגית.

    מנגנון הפעולה של התרופה הביולוגית מבוסס על פגיעה במנגנון היצירה של כלי דם בגוף. מאחר והגידול זקוק לדם על מנת להתקיים ולגדול, הוא יוצר לעצמו כלי דם חדשים ללא הרף.

    תרופה זו מונעת ממנו את האפשרות הזאת ולמעשה גורמת להאטת ואף עצירת גדילתו. כמו כן, התרופה מסייעת בשיפור החדירה של הכימותרפיה למקומות הנדרשים.

    שילוב של כימותרפיה עם התרופה הביולוגית מוביל לשיפור של התוצאות, הצלחות טובות יותר בטיפול, הארכת תקופות השקט ושיפור ההישרדות בנשים מסוימות.

    מתן התרופה הביולוגית מתבצע למשך שנה לאחר סיום הטיפול הכימותרפי, כמעין טיפול אחזקתי, שמיועד למנוע את חזרת המחלה.

    כיצד מתמודדים עם חזרת המחלה?

    ישנם מקרים בהם המחלה חוזרת כעבור זמן לאחר סיום הטיפול בהתפרצות הראשונית. במקרה זה, התסמינים הם דומים מאוד לאלו של המחלה הראשונית, והמטופלת ערה יותר לנוכחותם.

    בהתפרצות חוזרת יבוצע אבחון מחדש של המחלה, תוך התחשבות בגילה, מצבה ויכולת עמידתה של המטופלת בסוגים השונים של הטיפולים האפשריים.

    ההתמודדות עם התפרצות חוזרת מבוססת, רובה ככולה, על טיפול כימותרפי או כימותרפי משולב, אם כי במצבים מאוד מסוימים ניתן גם לשקול ניתוח להסרת הגידול.

    האם ישנן תרופות חדשות למחלה?

    בשנים האחרונות, עם התפתחות תחום הטיפולים הביולוגיים, נכנסה קבוצה חדשה של תרופות לטיפול במחלה – קבוצת "מעכבי PARP".

    קבוצת תרופות אלה מציגה הצלחה גבוהה בקרב נשאיות, ועתידה להינתן כטיפול גם עבור נשים הסובלות מתתי סוגים נוספים של המחלה.


    ד"ר דליה צורף
    אונקולוגיה
    ד"ר דליה צורף הינה ילידת בריטניה. עלתה לארץ בשנת 1999. ד"ר צורף רופאה אונקולוגית בכירה במרכז דוידוף, מרכז רבין, פתח תקוה. מומחית לאונקולוגיה רפואית, העוסקת בתחום האונקולוגיה בגידולים ממקור מערכת גיניקולוגי וסרטן שד. כמו כן,...

    להתייעצות עם ד"ר צורף
    השאירו פרטים או חייגו
    077-7299091

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות