סרטן כבד ראשוני היא מחלה מורכבת עם מגוון רחב של אופציות טיפוליות. היכולת לבנות את מתווה הטיפול הטוב ביותר עבור המטופל, תלוי במידה רבה בזמינות ידע ומידע ממספר תחומים במקביל. לשם כך, מיישם בית החולים איכילוב מודל טיפולי באמצעות צוות רב תחומי, הכולל בתוכו רופאים ואנשי מקצוע מתחומים רלוונטיים שונים
פרופ' אורן שיבולת מתראיין על כך בתוכנית סטטוסקופ
צוות רב תחומי VS סיעור מוחות רפואי | פריצות דרך בטיפול | שכיחות המחלה
מהי מחלת סרטן כבד ראשוני?
סרטן כבד ראשוני היא מחלה בעלת שכיחות נמוכה בסך האוכלוסייה ונדירה אצל אנשים בעלי כבד בריא.
אצל אנשים בעלי כבד לא בריא, קרי כבד שחמתי (כבד מצולק, בעיקר כתוצאה מכבד שומני), הופכת מחלת סרטן כבד ראשוני למחלה נפוצה למדי.
בטיפול במחלה מורכבת, ישנה חשיבות רבה להקמת צוות טיפולי רב תחומי, המונה מספר רופאים ואנשי מקצוע מתחומים שונים ובעלי יכולת לתרום לטיפול הכולל מכיוונים שונים בכדי ליצור שלם הגדול מסך חלקיו.
במקרה של סרטן כבד ראשוני ישנן אופציות טיפוליות רבות ומגוונות, לרבות השתלות, ניתוחים, הזרקות מקומיות, טיפולים סיסטמיים, ניסויים מדעיים ועוד.
בבית החולים איכילוב, מבוצעת ישיבה שבועית של צוות רב תחומי כזה במסגרתו דנים בכל מקרה ומתאימים לכל מטופל את הטיפול הטוב ביותר על בסיס חשיבה מושכלת ולא במודל של בזאר או ירייה לכל הכיוונים.
במה שונה הצוות הרב תחומי מסיעור מוחות רפואי?
בעולם הרפואה ישנה פרקטיקה נפוצה של ישיבות מסודרות בהן נערך סיעור מוחות בין הרופאים על מנת לגבש את מתווה הטיפול במטופל.
כך נהוג למשל לעשות במקרים של סרטן שד, סרטן המעי הגס ועוד.
העניין הוא שבסיעור מוחות טיפוסי כזה יושבים כמעט תמיד, כירורגים ואונקולוגים בלבד.
בצוות רב תחומי של סרטן כבד ראשוני יושבים רופאים ממנעד רחב יותר של תחומי התמחות, לרבות הפתולוגים, אונקולוגים, רדיולוגים פולשניים ואחרים, אחיות, מתאמות מחקר ואנשי מקצוע נוספים, שבסך הכל יוצר צוות גדול ומקיף יותר מצוות טיפוסי של סיעור מוחות רפואי.
מהן פריצות הדרך הטיפוליות במחלות סרטן כבד ראשוני?
בשנים האחרונות נכנסו חידושים מגוונים לתחום הטיפול בסרטן כבד ראשוני, רובם מתמקדים בהיבטים המכאניים של הטיפול.
לצד זאת, פריצת הדרך הגדולה ביותר בסרטן כבד ראשוני היא בתחום של הטיפול הסיסטמי.
בתחום זה, מאז שנת 2007 לא פותחה תרופה חדשה בעלת יעילות יוצאת דופן, עד השנה האחרונה בה פותחה תרופה חדשה, שהיא למעשה שילוב של שתי תרופות.
התרופה האחת מעוררת את מערכת החיסון לפעול נגד גידולים סרטניים בגוף והשנייה מונעת יצירת כלי דם בתוך הגידולים – התוצאה היא שבפעם הראשונה מזה 13 שנה, ישנה הארכה של תוחלת החיים וההישרדות של חולי סרטן כבד ראשוני. תרופה חדשה זו אושרה בסל הבריאות בישראל כבר בשנה שעברה.
מהי השכיחות של מחלות כבד בישראל?
מחלות כבד הן מחלות מאוד נפוצות.
מחלת הפטיטיס סי למשל, שהיא מחלה נגיפית, מתפרצת בקרב קרוב ל-2% באוכלוסייה.
נתונים דומים קיימים גם עבור מחלת הפטיטיס בי.
השכיחות של שחמת, או הצטלקות קשה של הכבד, אינה ידועה באופן מדויק, אך ברור שמדובר בהיקף של עשרות עד מאות אלפי אנשים הסובלים מהמחלה.
פרופ' שיבולת הינו מומחה לרפואה פנימית וגסטרואנטרולוגיה, מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד ויחידת הכבד, המערך הגסטרואנטרולוגי בבית החולים איכילוב. פרופ' שיבולת הינו מרצה בכיר באוניברסיטה העברית בירושלים, חוקר ביחידה לגסטרואנטרולוגיה- Massachusetts General Hospital, Boston, USA....