מיאלומה נשנית: האבחון והטיפולים הקיימים

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר כהן
השאירו פרטים או חייגו
077-230-9360

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > אונקולוגיה

    מיאלומה נשנית הינה חזרה של מחלת המיאלומה הנפוצה, סרטן מח העצם, אחרי השגת תגובה לטיפול הראשוני. למרות יעילות הטיפולים הקיימים, בקו הראשון למחלה , גם במידה ולא נותרת מחלה שניתן לגלותה בבדיקות, עדיין נשארים תאי מיאלומה בגוף ולפיכך היא עלולה ואף חוזרת, כמעט בכל החולים, טיפולים חדשים מראים פריצת דרך אמיתית | מדריך

    צפו בד"ר יעל כהן מסבירה על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי

    מיאלומה נפוצה הינה סרטן מח העצם, מחלה ממארת הניתנת לטיפול למרות שלא רבים מצליחים להבריא לחלוטין ממנה ולפיכך, מוגדרת כמחלה כרונית.

    חולי מיאלומה נפוצה מטופלים במרפאות ובמחלקות המטולוגיות בבתי החולים בטיפולים כימותרפיים שונים, המותנים בסוג המיאלומה שבה לקו. סיווג זה,מותנה בנוגדן שמייצרים התאים הפגועים.

    במדינת ישראל מדווחים מדי שנה, כ-350 מקרים חדשים של מיאלומה, מיאלומה נפוצה שכיחה בקרב מבוגרים בשנות ה-60 המוקדמות. רק 5-10% מהמטופלים הינם מתחת לגיל 40.

    בגופנו קיימים תאי פלסמה המייצרים נוגדנים שעוזרים לגוף להילחם בזיהומים. במצב של מיאלומה נפוצה אותם נוגדנים הופכים לממאירים ומתרבים בצורה לא מבוקרת ובאמצעות מחזור הדם מתפשטים לאזורים רבים בגוף. מכאן שם המחלה : "מיאלומה נפוצה".

    מיאלומה נפוצה

    ד"ר יעל כהן: "מיאלומה נפוצה הינה עדיין מחלה ללא מרפא, ולכן המטרה הינה להשיג הפוגה, בה מצליחים להפחית במידה ניכרת את מרבית "מסת המחלה", כלומר לחסל את תאי המיאלומה ממח העצם".

    השכיחות למחלה הינה בין 3 ל-5 מקרים חדשים ל-100,000 בשנה. מספר החולים החדשים עולה בהתמדה מדי שנה, בעוד הגיל בו המחלה מתגלה נמצא במגמת ירידה. הגורמים למגמה זו אינם ברורים עד תום, יחד עם זאת, ההערכות של מומחים מדברים על שיפור המודעות למחלה וגילוי מוקדם שלה (לעתים עוד בשלב שאיננה גורמת לתסמינים ואולי זו הסיבה לנתונים אלו.

    מהי מיאלומה נשנית?

    מיאלומה נשנית הינה חזרה של מחלת המיאלומה הנפוצה, סרטן מוח העצם, אחרי השגת תגובה לטיפול הראשוני.

    למרות כי הטיפולים הקיימים כיום בקו הראשון יעילים, גם במידה ולא נותרת מחלה שאפשר לגלותה בבדיקות, עדיין נשארים תאי מיאלומה בגוף, ובמוקדם ובמאוחר המחלה חוזרת כמעט בכל החולים.

    אחרי שמטפלים בהישנות אפשר להשיג תגובה טובה בשנית, כלומר, להרוויח עוד תקופה של "שקט" ואפילו ממושכת, שלאחריה עלולה להופיע הישנות נוספת.

    כיום בזכות הטיפולים היעילים, חולים יכולים לעבור תקופות ארוכות של הפוגה, כלומר- המחלה הופכת לסוג של מחלה כרונית, בכל פעם שהמחלה מתלקחת אנו משתדלים להשיג הפוגה ארוכה.

    גם לאחר תגובה טובה לטיפול הראשוני, חולי מיאלומה נפוצה ממשיכים במעקב רפואי קרוב

    מה כולל מעקב רפואי בקרב חולי מיאלומה נפוצה?

    מעקב קליני: המעקב הוא קודם כל קליני – האם למטופל יש תסמינים חדשים, למשל כאב.

    בדיקות דם: אנו משתדלים "לתפוס" את ההישנות לפני שמופיעים תסמינים וכאבים ולכן המעקב כולל בדיקות דם ושתן  לגילוי הנוגדן שמופרש על ידי תאי המיאלומה (המחלה היא ממאירות של תאי פלסמה המייצרים נוגדנים). כאשר המחלה חוזרת רואים עלייה ברמה של חלבונים אלו.

    בדיקות הדמיה: לעתים נעזרים גם בבדיקות הדמיה כמו CT למשל, או PET-CT.

    בדיקות כלליות: גם הרעה בבדיקות כלליות כמו הפרעה בתפקודי כליה, אנמיה ועליה ברמות סידן מרמזים על חזרה אפשרית.

    בדיקת מח עצם: בדיקת מח עצם חוזרת מאשרת גם היא את הישנות של המחלה.

    מהו הטיפול במיאלומה נפוצה?

    בזכות ההתקדמות בטיפול במיאלומה נפוצה עומדות לרשותנו מספר אפשרויות לטיפול בהישנות ולכן חשוב לבחור את הטיפול המתאים ביותר לחולה. לרוב, מדובר בשילוב של מספר תרופות ממשפחות שונות (למשל: מעכבי פרוטאוזום, אימידים, וסטרואידים).

    איך בוחרים את הטיפול היעיל ביותר בהישנות?

    ישנם מספר עקרונות המנחים את בחירת הטיפול בהישנות:

    אופי ההישנות: (עליה אטית במדדים או הישנות "סוערת" יותר עם סימפטומים) הטיפול או הטיפולים הקודמים, והיעילות שלהם

    תופעות לוואי: האם היו בעבר תופעות לוואי, האם לחולה מחלות רקע שיפריעו בחלק מהתרופות? למשל אצל חולים עם נוירופתיה על רקע תרופות קודמות או סכרת, נמנע משימוש בתרופות שגורמות לנוירופותיה.

    היום ניתן להתאים טיפול פרסונלי לחולה בהתאם למשלבים השונים הקיימים המתאימים הן למחלתו והן לרקע שלו.

    כמו כן, מקובל לעשות היום שינוי במשפחת הטיפול, במידה והטיפול במשפחה הקודמת נכשל.

    בשנים האחרונות אנו עדים להתקדמות משמעותית בטיפול בהישנות מחלת המיאלומה.

    תרופות חדשות מהמשפחות שכבר מוכרות לנו מקנות יעילות יתירה, והן עובדות גם בחולים עם מחלה שפיתחה עמידות לתרופות הקודמות.

    ד"ר יעל כהן : "שילובים עם תרופות חדשות הביאו לתוצאות פורצות דרך ממש בטיפול במחלה נשנית, והשיגו אחוזים גבוהים מאד של תגובה מלאה לטיפול".

    במצב של הישנות יש גם אפשרות לחזור על השתלת מח עצמית, והיום בשלב איסוף התאים לקראת השתלה משתדלים לאסוף תאים שיספיקו ליותר מהשתלה אחת.

    גם העלאת סף הגיל להשתלה מאפשרת להציע לחולים רבים יותר השתלה חוזרת בזמן הישנות. יש הגיון בכך בעיקר אם ההשתלה הראשונה הקנתה זמן ממושך של הפוגה.

    ניתן למדוד הצלחה של טיפול על ידי בדיקות דם ושתן של רמת חלבוני המחלה, בהפחתת או העלמות תאי פלסמה במח העצם וכן בנסיגה של נגעים פעילים בבדיקות הדמיה.

    לפי הממצאים הקליניים של החולים בהישנות, השגת תגובה טובה לטיפול תביא להפחתת כאבים, ולשיפור בתפקודי הכליה וברמות ההמוגלובין, בדומה לתגובה לטיפול הראשון במחלה לאחר האבחנה. מעבר להשגת תגובה, היום מדברים גם על "איכות" התגובה.

    תאי דם אדומים לבנים

    ד"ר יעל כהן: "תגובה 'עמוקה' משמעותה : העלמת אחוז גבוה מתאי המחלה, ואנו יודעים כיום שזה מתורגם גם לשקט ממושך יותר, הפוגה ארוכה יותר מהמחלה וכנראה גם להישרדות ממושכת יותר".


    פרופ' יעל כהן
    רפואה פנימית
    פרופ' יעל כהן מנהלת את  יחידת המיאלומה במרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי איכילוב ומשמשת כיו"ר החוג  למיאלומה נפוצה, באיגוד הישראלי להמטולוגיה. פרופ' כהן כיהנה כחוקרת בכירה במכון גרטנר לאפידמיולוגיה ומדיניות בריאות בבית החולים תל השומר....

    להתייעצות עם ד"ר כהן
    השאירו פרטים או חייגו
    077-230-9360

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות