סרטן המעי הגס הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בישראל והגורם השני לתמותה מסרטן, ובכל שנה מאובחנים עם המחלה בישראל כ-3000 איש. “סרטן המעי הגס הוא מחלה שאפשר לגלות בשלבים מוקדמים, אפילו טרום סרטניים, וכך לרפא אותה", אומר ד"ר עופר פורים, מנהל היחידה לגידולי מערכת העיכול של מרכז הסרטן בבית החולים שערי צדק.
מה החשיבות של גילוי מוקדם? מתי כדאי להתחיל להיבדק כדי למנוע את הופעת המחלה? אילו טיפולים עומדים היום לרשות החולים שכבר קיבלו אבחון? כל המידע לפניכם
ד"ר עופר פורים, מנהל היחידה לגידולי מערכת העיכול של מרכז הסרטן בבית החולים שערי צדק
שירות לציבור. מוגש בחסות חברת MERCK ללא מעורבות בתכנים
סרטן המעי הגס הוא סרטן שמתפתח לאט, לעתים במשך שנים, ולכן אפשר לגלות אותו בשלבים ראשוניים ואפילו טרום סרטניים, לטפל בו ולהמשיך בשגרה. "יש אפשרות טובה להגיע לגילוי מוקדם של מחלת סרטן המעי הגס, באמצעות בדיקת קולונוסקופיה – סיב אופטי שמדגים את חלל המעי, מאפשר לנו לראות אם יש ממצאים חשודים ולקחת מהם ביופסיה”, אומר ד"ר עופר פורים, מנהל היחידה לגידולי מערכת העיכול של מרכז הסרטן בבית החולים שערי צדק. ”הבדיקה נעשית תחת טשטוש, אינה מכאיבה, ועשויה להציל חיים"

ד"ר עופר פורים: "כ-3000 איש בשנה מאובחנים בארץ עם סרטן המעי הגס, וכולנו נמצאים בקבוצת סיכון להופעת המחלה. חשוב לבצע בדיקת קולונסקופיה מעל גיל 45-50, מפני שגילוי מוקדם עשוי למנוע את הופעת המחלה. אם המחלה אובחנה, היחידה לגידולי מערכת העיכול בבית החולים שערי צדק מציעה את הטיפולים החדשניים ביותר להילחם בה. ההמלצה שלי היא להיות קשובים לגוף. אם יש סימפטומים – לא להזניח אלא להיבדק”
המעי שלנו מורכב משני חלקם מרכזיים. המעי הדק, שאורכו כ-6 מטר ותפקידו לפרק את המזון, והמעי הגס, שאורכו כ-2 מטר ותפקידו לספוג את המים ולמצק את הצואה. סרטן עלול להיווצר בחלקים שונים של המערכת, אך בדיקת קולונסקופיה עשויה לזהות אותו בשלבים מוקדמים מאוד וכך להפחית מאוד את הסיכוי ללקות במחלה. אם המחלה כבר הופיעה, טיפולים מתקדמים עשויים להילחם בה, להאריך את חיי המטופלים ולהעניק להם איכות חיים טובה. זו המטרה המרכזית של היחידה החדשה לגידולי מערכת העיכול בבית החולים שערי צדק, שמציעה את הטיפולים המתקדמים ביותר לחולי סרטן המעי הגס.
"לבדיקת הקולונסקופיה יצא שם רע, אך לא בצדק", אומר ד"ר עופר פורים, מנהל היחידה לגידולי מערכת העיכול של מרכז הסרטן בבית החולים שערי צדק, “אנשים נרתעים מהבדיקה כי היא דורשת הכנה של כמה ימים שבהם חווים שלשולים כדי לרוקן את מערכת העיכול, אך הבדיקה עצמה נעשית תחת טשטוש, החולה אינו בהכרה מלאה ואינו חש דבר. בכל מקרה, הבדיקה מסוגלת לגלות סימנים ראשוניים מאוד של המחלה, וכך למנוע את הופעתה".

האם יש אוכלוסיית סיכון להופעת המחלה?
"יש מצבים תורשתיים שמהווים גורמי סיכון להופעת סרטן המעי הגס, יש סיכון מוגבר להופעת המחלה אצל חולים של מחלות דלקתיות של המעי כמו קוליטיס או קרוהן, אבל ככל שמתבגרים הסיכון להופעת המחלה עולה אצל כולם, כך שכולנו בקבוצת סיכון".
מהם הסימפטומים שצריכים לעורר אצלנו חשד?
"בשלב המוקדם של המחלה אין בהכרח סימפטומים. אנשים יכולים להסתובב עם המחלה בלי לדעת על קיומה במשך חודשים ושנים, ולכן חשוב כל כך להיבדק כדי להגיע לגילוי מוקדם. כשיש סימפטומים מדובר לרוב בפוליפ שעבר הטמרה סרטנית, ואז אנשים חווים דימום, כאבי בטן, חולשה או ירידה לא מוסברת במשקל. לעתים המחלה מאובחנת בבדיקת דם שמראה אנמיה”.
האם בדיקת דם סמוי בצואה עשויה לגלות את סרטן המעי הגס?
"לבדיקת דם סמוי בצואה יש סיכוי של 20% לגלות את המחלה. החיסרון של הבדיקה הוא שיש לה רגישות נמוכה. היא תלויה בשאלה אם הגידול מדמם, ומאחר שיש גידולים רבים שאינם מדממים, היא לא מדויקת ופעמים רבות קשה למצוא באמצעותה סימנים לסרטן".
אז איך ניתן לגלות את המחלה בתחילתה?
“מעל גיל 50, ההמלצה שלי היא לעשות קולונסקפיה. גם האיגוד הישראלי והאמריקאי לגסטרואנטרולוגיה ממליצים על הבדיקה. יותר מזה, האיגוד האמריקאי לגסטרואנטרולוגיה הוריד את הגיל שבו הוא ממליץ לערוך את הבדיקה לגיל 45. זו בדיקה מצוינת שיכולה לגלות תהליכים בשלבים מוקדמים וכך למנוע את הופעת המחלה ב-80% עד 90% מהמקרים. ההמלצה שלי היא להיות קשובים לגוף. אם יש סימפטומים – לא להזניח אלא להיבדק. בכל מקרה מומלץ להתחיל עם בדיקות קולנסקופיה בגיל 45-50, ואם יש היסטוריה משפחתית אפילו קודם לכן”.

יש היום יותר ויותר אנשים צעירים שלוקים בסרטן המעי הגס. מדוע?
“אכן יש היום מגמה של ירידה בגילאי האבחון, בעיקר בארצות הברית ואירופה. אצל רוב המטופלים לא נמצאו סיבות גנטיות להופעת המחלה וכנראה שמדובר בסיבות סביבתיות כמו סוגי המזונות שנהיו נפוצים בעשורים האחרונים. אנשים אוכלים יותר מזון מעובד, עם חומרי שימור וסוכר, וכנראה שיש לכך השפעה”.
סרטן המעי הגס יכול להיות מקומי או מפושט. כ-20% מהמקרים מתגלים בשלב מתקדם, שבו כבר יש מחלה מפושטת לכבד, לריאות או לאיברים אחרים. גם כשמדובר בשלב הזה לרפואה יש מענה. אצל חלק מהחולים, שנמצא אצלם פגם ספציפי בחלבון בגידול, אפשר לטפל בטיפולי אימונותרפיה – טיפולים אמבולטוריים שנעשים אחת לכמה שבועות. מסתבר שהטיפולים האלה מפעילים את מערכת החיסון ומעלימים את המחלה בצורה מוחלטת. “הטיפול הזה עדיין צעיר, אך נראה שהחולים מבריאים לחלוטין והמחלה לא חוזרת", אומר ד"ר עופר פורים.
מהו החזון שלך ליחידה החדשה לגידולי מערכת העיכול בבית החולים שערי צדק שאתה עומד בראשה?
“הדגש שלי הוא הראייה הכוללת. המטרה שלי היא להציע לחולים מרכז כוללני, שמעניק את כל השירותים תחת קורת גג אחת. בנוסף, ההתמקצעות שלנו והנגישות שלנו למחקרים העדכניים ביותר ולאנשי המקצוע המובילים ביותר נותנים לנו אפשרות להציע את הטיפול העדכני המתקדם ביותר".

להתייעצות נא לפנות
לרופא המטפל
תגובות
כתבות נוספות


תקווה חדשה לחולי סרטן המעי הגס: באמצעות טיפולים חדשניים, במרכז הרפואי איכילוב נלחמים במחלה ואף מביאים לריפוי
ד"ר דן מירלמן
שתלים חכמים - מה זה בעצם שתל דנטלי?
ד"ר שחר בלחש
מתיחת פנים עם התאוששות מהירה: איך זה באמת עובד?
ד"ר שמואל לוי
קיצור זמן פציעות, החלמה וריפוי מהיר לפציעות ספורט, עצם וסחוס
ד"ר שמואל יצחק
מהפכה בעולם השיניים למחוסרי עצם: "העמסה מיידית", השיטה שתוציא אתכם עם שיניים מלאות, אחרי טיפול שתלים אחד
ד"ר לואי סולימאן