בכל שנה מאובחנים בישראל כ-2,600 חולים חדשים בסרטן ריאה, שנחשב לסרטן השלישי בשכיחותו. יחד עם זאת, בשנים האחרונות חלה מהפכה של ממש בטיפול בסרטן הריאה, מהפכה המבוססת על טיפולים ביולוגיים ואימונותרפיים
ד"ר אליזבטה דודניק מתראיינת על כך לתוכנית סטטוסקופ
עד כמה שכיח סרטן הריאה בישראל?
מדי שנה מאובחנים בישראל כ-2,600 חולים חדשים בסרטן הריאה, מה שהופך אותה למחלת הסרטן השלישית בשכיחותה לאחר סרטן שד וערמונית וסרטן המעי הגס.
מצד שני, החדשות הטובות הן שהתמותה ממחלת סרטן הריאה הולכת ופוחתת בשנים האחרונות ונמצאת במגמה ברורה של ירידה משנה לשנה וזאת, בזכות שורה של טיפולים יעילים חדשים בסוג זה של סרטן.
מהם הטיפולים החדשים בסרטן הריאה?
בעשור האחרון חלה מהפכה של ממש בטיפול בסרטן הריאה, מהפכה שמתרחשת בשני מישורים שונים:
טיפול ביולוגי מוכוון מטרה – התאמת הטיפול הסיסטמי לסוג הסרטן האינדיבידואלי
אם בעבר קיבלו כל המטופלים טיפול אחיד בכימותרפיה, הרי שהיום אנחנו לומדים לעומק את המאפיינים של כל גידול אצל כל מטופל, מזהים את המוטציות הספציפיות שגורמות להתפתחות הגידול הספציפי ומתאימים את התרופות הביולוגיות שמכוונות נגד אותן מוטציות ספציפיות שזוהו.
הטיפול הביולוגי הוא מעין טיפול בהתאמה אישית והוא ניתן לרוב באמצעות כדורים.
טיפול זה מאפשר לנו להשיג שליטה ארוכת טווח במחלה.
כך למשל, חולה שיש לו מוטציה בגן אלק, יכול לשרוד למשך 5 שנים ויותר, מה שלא היה ריאלי קודם לטיפולים הביולוגיים.
טיפול אימונותרפי
הטיפול האימונותרפי הוא טיפול שמטרתו להסיר את הבלמים ממערכת החיסון ולאפשר לה לתקוף את התאים הסרטניים במלוא הכוח.
טיפול זה מכוון בדרך כלל לקולטנים במערכת החיסון (למשל קולטני פי-די-1, פי-די-אל-1, סי-טי-אל-איי-4), באופן ש"מעיר" את מערכת החיסון כנגד התא הסרטני, שעד כה הצליח לחמוק ממנה.
טיפול זה ניתן בדרך כלל באמצעות הזרקה לווריד, אך נחשב לטיפול פשוט יחסית ומאפשר לנו להשיג שליטה במחלה למשך שנים רבות.
באיזה שלב של המחלה ניתן להשתמש בטיפולים אלה?
בתחילת הדרך, שימשו הטיפולים הביולוגיים והאימונותרפיים להתמודדות עם מטופלים הסובלים מהמחלה בשלבים מתקדמים, כלומר שלבים גרורתיים.
בהמשך שולבו טיפולים אלה גם אצל מטופלים בשלב 3, שהוא שלב מתקדם מקומי בו המחלה עדיין מוגבלת לאזור החזה, אך לא ניתנת לטיפול באמצעות ניתוח בלבד (שלב בלתי נתיח).
כך למשל, חולה בשלב 3 בלתי נתיח המקבל טיפול אימונותרפי משולב, נהנה כיום מסיכוי של 50% לשרוד למשך 5 שנים או יותר, סיכויי שרידות שבעבר כלל לא ניתן היה לדמיין.
כיום, טיפולים חדשניים אלה ניתנים גם בשלבים מוקדמים יותר בהם הטיפול הוא טיפול ניתוחי בלבד.
ד"ר אליזבטה דודניק הינה מומחית לאונקולוגיה, רופאה בכירה ביחידה לגידולי ריאה, מרכז דוידוף, בית חולים בלינסון. עוסקת במחקרים קליניים רבים פאזה שלישית, חוקרת משנה במחקרים ביוזמה עצמית בתחום סרטן ריאה ומזותליאומה. קיבלה פרס הצטיינות בהוראה מהפקולטה...