האימונו-אונקולוגיה מהווה פריצת דרך בטיפול בסרטן, ומשקפת שינוי ממשי בתפיסה לגבי אופן הטיפול במחלה. במהותה, מתמקדת האימונו-אונקולוגיה בגיוס מערכת החיסון הטבעית, לטובת המלחמה בתאים הסרטניים, באופן שמאפשר תוצאות אפקטיביות יותר מהטיפולים המסורתיים ובראשם הכימותרפיה
צפו פרופ' מרקל מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתוכנית המילון הרפואי בוידיאו
מהי אימונו-אונקולוגיה?
מהותה של האימונו-אונקולוגיה היא יכולת רתימת מערכת החיסון העצמית שלנו, במטרה להילחם בתאים סרטניים.
מערכת החיסון מצוידת במגוון רחב של כלים, המיועדים לאתר, לזהות ולהשמיד איומים פנימיים על בריאותנו, ובהם גם תאים סרטניים.
אימונו-אונקולוגיה הוא ענף שעוסק בפיתוח ושיפור היכולת של המערכת החיסונית לבצע את פעולתה הטבעית גם מול תאים סרטניים, שיודעים להתחמק ממנה.
מדוע מערכת החיסון אינה תוקפת את תאי הסרטן באופן טבעי?
בפועל, מערכת החיסון שלנו נלחמת בתאים סרטניים בכל רגע נתון. תאים סרטניים נוצרים בגופנו על בסיס קבוע, אך מערכת החיסון יודעת להילחם בהם כמו בכל איום פנימי אחר, ולהשמיד אותם.
הבעיה נוצרת, כאשר אותם תאים סרטניים מצליחים לגבור על מערכת החיסון, בין אם באמצעות שיתוק היכולת שלה לפעול נגדם, ובין אם באמצעות פיתוח של מנגנוני התחמקות שונים, שפוגעים ביכולתה של מערכת החיסון לאתר אותם, לזהות אותם וכל שכן להשמיד אותם.
פרופ' גל מרקל : "היום עומד לרשותנו ארסנל תרופות וטיפולים רחב הרבה יותר לטיפול במחלת הסרטן, וככל שארסנל זה ילך ויתרחב, כך ילך ויצטמצם מקומה של הכימותרפיה, וכך תעלה קרנה של האימונו-אונקולוגיה כאמצעי טיפול מוביל במחלת הסרטן, על סוגיה השונים".
מהם סוגי הגידולים שעבורם ישנן כיום תרופות אימונו-אונקולוגיות יעילות?
מטרתן של התרופות האימונו-אונקולוגיות, היא "להזכיר" למערכת החיסון כיצד עליה להתמודד עם התאים הסרטניים, כפי שהיא מתמודדת איתם באופן נורמלי.
נכון להיום, אמצע 2017, קיים מגוון רחב מאוד של תרופות אימונו-אונקולוגיות המתאימות לשני סוגים מרכזיים של גידולים:
- גידולים סולידיים – מנלומה, סרטן ריאות, סרטן כליות, סרטן של דרכי השתן, סרטן של ראש וצוואר ועוד
- ממאירויות המטולוגיות – למשל, ממאירות על שם הודג'קין
בכל המקרים הללו, הציגו עד היום התרופות האימונו-אונקולוגיות, רמה גבוהה של יעילות בהגדלת שרידות החולה, לעומת טיפולים מסורתיים קיימים ובעיקרם כימותרפיה.
מהן תופעות הלוואי של התרופות האימונו-אונקולוגיות?
אחד הסיכונים המרכזיים במהלך של הפעלת מערכת החיסון באופן יזום הוא, שמערכת החיסון תפעל ביתר, או שתפעל בצורה לקויה במקומות בהן נדרשת פעילותה באופן רגיל.
סיכון זה הוא למעשה הבסיס לתופעות הלוואי הנפוצות בשימוש בתרופות אימונו-אונקולוגיות.
תופעות לוואי אלה יכולות לכלול:
- פריחה
- כאבי מפרקים
- דלקת מפרקים
- פגיעה בכבד
- פגיעה בתפקוד מערכת העיכול
- פגיעה בבלוטות של הפרשה פנימית
מהו עתידה של האימונו-אונקולוגיה?
אחת השאלות המרכזיות שעולות לאור התפתחותה של האימונו-אונקולוגיה, היא שאלת המקום שתתפוס בעתיד בתחום הטיפול בסרטן, ושאלת עתיד הטיפול הכימותרפי שהיווה עד כה את טיפול ברירת המחדל כנגד מחלות סרטן.
קרוב לוודאי, שבעתיד תלך ותתפוס האימונו-אונקולוגיה, תפקיד יותר ויותר מרכזי בטיפול במחלות הסרטן על בסיס שילובים שונים של תרופות אימונולוגיות מקבוצות שונות, ואפילו שימוש מהונדס בתאי מערכת החיסון עצמם.
לעניין הכימותרפיה, ישנם כבר כיום מספר סוגי סרטן בהם נעלמה הכימותרפיה ממהלך הטיפול, שעבר להתבססות על תרופות אימונולוגיות.
יחד עם זאת, לא סביר שהכימותרפיה תעלם לחלוטין מעולם האונקולוגיה, וגם בעתיד הנראה לעין היא תישאר כמרכיב טיפולי בסוגי סרטן מסויימים, ברמה כזאת או אחרת.
כיום עומד לרשותנו ארסנל תרופות וטיפולים רחב הרבה יותר לטיפול במחלת הסרטן, וככל שארסנל זה ילך ויתרחב, כך ילך ויצטמצם מקומה של הכימותרפיה, וכך תעלה קרנה של האימונו-אונקולוגיה כאמצעי טיפול מוביל במחלת הסרטן, על סוגיה השונים.
פרופ' מרקל הינו הפרופ' הצעיר ביותר בעולם, בן 39 נשוי ואב ל-2. מומחה באונקולוגיה רפואית והמדען הראשי של מכון אלה למלבאום לאימונו-אונקולוגיה. פרופ' מרקל מוכר ברמה בינלאומית כמומחה באימונו-אונקולוגיה קלינית, מחקרית ויישומית. פרופ' חבר בחוג...
להתייעצות עם פרופ' מרקל
השאירו פרטים או חייגו
077-997-3772