סרטן לימפומה מסוג DLBCL נחשב לסרטן אגרסיבי יחסית, אך בזכות טיפול מתקדם המשלב כימותרפיה עם טיפול ביולוגי חדשני, מצליחים כ-60% מן המטופלים להחלים לחלוטין מהמחלה
ד"ר נדב שריד מתראיין על כך לתוכנית סטטוסקופ
במאמר זה נדון על:
מהו סרטן DLBCL?
סרטן הלימפומה הוא ממאירות של המערכת הלימפתית, שלרוב מערבת את בלוטות הלימפה.
המדובר בסרטן החמישי או השישי בשכיחותו בין כל סוגי הסרטן אצל מבוגרים.
DLBCL (Diffuse Large B-Cell Lymphoma) הוא סוג הלימפומה השכיח ביותר, שמופיע לרוב החל מגיל 65, אם כי אפשרי גם אצל צעירים יותר.
מהם תסמיני המחלה?
DLBCL היא לימפומה אגרסיבית יחסית כפי שבא לידי ביטוי גם בתסמיני המחלה ובמיוחד, הגדלה מהירה של בלוטות הלימפה, לרוב באזור בתי השחי והצוואר עד כדי בליטת הבלוטות על גבי העור ואף הפרעה בתנועת הידיים והראש. כשליש מהחולים במחלה סובלים גם מתסמינים הקרויים תסמיני B, הכוללים חום לא מוסבר, הזעות לילה משמעותיות וירידה במשקל.
תסמינים אלה הם תסמינים כלליים, אך כאשר הם מופיעים יחד עם הבלוטות המוגדלות, עשוי להתעורר החשד ללימפומה DLBCL.
כיצד מאבחנים את המחלה?
אבחון מחלת לימפומה מסוג DLBCL מבוצע באמצעות ביופסיה של רקמה נגועה, לרוב מבלוטת לימפה.
ישנן טכניקות שונות לביצוע ביופסיה אך הטכניקה המועדפת היא הביופסיה הכירורגית. במסגרת הביופסיה הכירורגית מוצאת בלוטת לימפה מגופו של החולה ונשלחת לבדיקת פתולוג, שאחראי לבצע אבחנה מדויקת של המחלה.
למעשה, מחלת הלימפומה היא אינה מחלה אחת, אלא אוסף של תתי סוגים של לימפומה ולכן ישנה חשיבות רבה לאבחן בצורה מדויקת, לא רק את עצם הלימפומה אלא גם את תת הסוג הספציפי שלה, על מנת שניתן יהיה להתאים למטופל הספציפי את סוג הטיפול הרצוי ואת נמרצות הטיפול.
DLBCL עצמו הוא תת סוג של לימפומה ועד לפני 20 שנה הוא נחשב לתת סוג יחיד בפני עצמו.
כיום, בזכות התקדמות רבה בעולם הפתולוגיה, ניתן לזהות תתי סוגים שונים בתוך תת סוג DLBCL של מחלת הלימפומה ובהתאם לכך, להתאים את הטיפול המדויק לכל תת סוג כזה.
מהו הטיפול במחלת לימפומה DLBCL?
הטיפול הנוכחי בלימפומה מסוג DLBCL ניתן במסגרת אשפוז יום והוא משלב טיפול כימותרפי עם טיפול ביולוגי.
הטיפול הביולוגי מבוסס על נוגדן, שמכוון כנגד חלבון CD20, היושב על ממברנת התאים הממאירים.
על אף שלימפומה מסוג DLBCL נחשבת למחלה אגרסיבית יחסית, הטיפול הנוכחי במחלה נחשב להצלחה גדולה, שכן כ-60% מן המטופלים נרפאים לחלוטין ומחלימים באופן מלא מן המחלה.
ד"ר נדב שריד הינו מומחה להמטולוגיה ורפואה פנימית.