מחלות חניכיים הן הסיבה המרכזית לאבדן שיניים בקרב בני 40 ומעלה, אם כי מחלות אלה מופיעות גם בקרב צעירים, בני נוער וילדים. מחלת חניכיים יוצרת פגיעה אסתטית המתבטאת ריח רע ובאובדן שיניים, אך גם פגיעה פונקציונלית בצורת אבדן האחיזה של השן בחניכיים
צפו בד"ר יעקב הורביץ בתכנית המילון הרפואי בהנחיית פרופ' רפי קרסו
במאמר זה נדון על:
- אבחון למחלת חניכיים
- סוגים שונים של מחלות חניכיים
- כל שיטות הטיפול במחלות חניכיים
- מתי וכיצד צריך ניתוח חניכיים?
- תחליף לרקמה שהוסרה בניתוח
- חלקו ואחריותו של המטופל בתהליך הטיפולי
הטיפול מבוסס בעיקר על סילוק רובד החיידקים והסרת האבנית מן השיניים, אך יכול להגיע גם לכדי ניתוח חניכיים וכן להשתלת חניכיים במקרה של אבדן רקמה משמעותי.
מהם הגורמים העיקריים למחלות חניכיים?
מחלות חניכיים הן למעשה התוצאה של יציאה מאיזון של מערכת היחסים בין הגוף ובין מושבות החיידקים הנמצאים בכיסי החניכיים. במצב של הרמוניה או סימביוזה בין הגוף ובין החיידקים, החניכיים מוגדרות למעשה כבריאות. כאשר חלים שינויים במערך החיידקים בפה, החיידקים תוקפים את הגוף, שבתורו מתגונן מפני החיידקים ותוקף אותם בחזרה בתגובה דלקתית. תהליך התגובה בא לידי ביטוי כמחלת חניכיים.
כיצד מאבחנים מחלת חניכיים?
בשלביה הראשונים, מחלת החניכיים כמעט ואינה מורגשת. הסימנים הראשונים של המחלה הם הפיכים, ומופיעים בצורת נפיחות קלה ואולי גם אדמומיות קלה בחניכיים, ולא יותר מכך.
בהמשך הדרך, מתפתחים סימנים מובהקים יותר של מחלת חניכיים, ובהם: ריח רע מהפה, נסיגה של החניכיים, נסיגה של עצם הלסת ופתיחת מרווחים בין השיניים.
שינויים אלה משפיעים הן על האסתטיקה של הפה, והן על הפונקציונליות של השיניים, שכן בעקבות נסיגת החניכיים ונסיגת עצם הלסת, מאבדות השיניים מאחיזתן, מה שמוביל לקשיים באכילה ובלעיסה, עד כדי נפילה ואבדן של שיניים.
למדריך "הקצעות שורשים וניתוחי חניכיים" הכולל שאלות ותשובות, מחירים וסוגי מחלות חניכיים.
האם קיימים סוגים שונים של מחלות חניכיים?
את מחלות החניכיים נהוג לחלק לשני סוגים מרכזיים:
מחלות חניכיים כרוניות
מחלות המתפתחות בצורה אטית, ולכן זיהוי מוקדם של המחלה בשלביה הראשונים מאפשר ריפוי בצורה פשוטה למדי והחזרה של המצב לקדמותו. גילוי בשלבים מתקדמים יותר, מאפשר אף הוא לבצע ריפוי, אך נזקים שכבר נגרמו מהמחלה, עלולים להישאר ולא לחלוף.
מחלות חניכיים אגרסיביות
מחלות חניכיים המתפתחות בצורה מהירה וחריפה. דרכי הטיפול והמגבלות של המחלות הכרוניות, נכונות גם במקרה זה, אך מאחר ומדובר בתהליך מהיר יותר, חשוב לבצע את הטיפול כמה שיותר מהר, מיד עם זיהוי הסממנים הראשונים להופעת המחלה.
כל אחד משני סוגי המחלות הללו, יכול לבוא לידי ביטוי בצורה מקומית סביב שן אחת או שתיים, או בצורה מפושטת המשפיעה על כלל השיניים בפה.
מהן שיטות הטיפול במחלות חניכיים?
המטרה המרכזית של טיפול במחלות חניכיים, היא סילוק של מצבורי החיידקים מהשיניים בגבול החיבור שלהן עם החניכיים, בצורה שתאפשר התפתחות של אוכלוסיית חיידקים חדשה, שתתנהל בצורה הרמונית עם הגוף. מטרה זו מושגת באמצעות שני מהלכי טיפול מרכזיים:
- ניקיון השיניים – ניקיון השיניים מתבצע בבית, בהדרכת רופא השיניים אך באחריות מלאה של המטופל עצמו
- סילוק האבנית שמצטברת על השיניים – על השיניים יכולה להצטבר שכבה של אבנית, בדומה למה שקורה בקומקום להרתחת מים. עם הזמן מתגבשים המינרלים הנמצאים ברוק, ומצטברים על גבי השן. אבנית זו עלולה לגרום לגירוי החניכיים באופן שיגרום לגוף להגיב בתהליך דלקתי, שיוביל בסופו של דבר למחלת חניכיים, ובתהליך הטיפול יש להסיר את כל שאריות ושכבות האבנית שהצטברו.
מתי נדרש ניתוח חניכיים, וכיצד הוא מתבצע?
על אף ששני מהלכי הטיפול הנ"ל מובילים בדרך כלל לריפוי של מחלת החניכיים, קיימים מקרים בהם המחלה אינה חולפת בעקבות הטיפול הראשוני, ויש צורך להיכנס לשלב של ניתוחי חניכיים.
ניתוח החניכיים מתחיל בהרדמה מקומית של אזור הטיפול, ולאחריו מבצעים הפשלה של החניכיים עד לגילוי שורשי השיניים והעצם. במצב זה, מסלקים את הרקמה הדלקתית ואת שאריות האבנית שהצטברו על גבי השיניים, ולאחר מכן ניתן להחזיר את החניכיים למקומן ולתפור אותן.
לאחר הניתוח יש להימנע משתייה ואכילה למשך שעתיים, עם חזרה הדרגתית לפעילות שגרתית לאחר התפוגגות ההרדמה. כמו כן, בימים שלאחר הניתוח ייתכנו כאבים קלים עד בינוניים, עימם אפשר להתמודד בעזרת משככי כאבים.
מה התחליף לרקמה שהוסרה בניתוח?
במרבית המקרים, די בהליך הכירורגי המתואר לעיל כדי להביא לריפוי והחזרת המצב לקדמותו. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם מתעורר צורך בהליך נוסף שנועד להחזיר את הרקמות שאבדו במהלך המחלה ובתהליך הכירורגי.
במקרים אלה, מבוצעת השתלת עצם ממקור עצמי, השתלת חניכיים ממקור עצמי או השתלת PRF (Platelet Rich Fibrin) הנלקח מדם הפציינט, הכל בהתאם למקרה. כמו כן, ניתן לבצע השתלת עצם מתורם או ממקור אחר, כשכל טיפול נקבע בהתאם למאפיינים במקרה הספציפי.
מהו חלקו של המטופל בתהליך?
החלק החשוב ביותר מבחינת המטופל עצמו, הוא לשמור על בריאות החניכיים לאחר הטיפול. מחלות חניכיים יכולות לחזור על עצמן, ולכן חשוב לשמור על היגיינת הפה והשיניים על בסיס קבוע ולמנוע חזרה של הופעת המחלה.
ד"ר יעקב הורביץ הינו מומחה למחלות חניכיים, מנהל היחידה לפריודונטיה במרכז הרפואי לגליל ובעל מרפאה בתל אביב, העוסקות בתחומי: רפואת שיניים כללית, בעיות חניכיים, השתלות שיניים וטיפולים אסתטיים. כל הטיפולים נעשים באמצעות הטכניקות החדישות והמתקדמות...
להתייעצות עם ד"ר הורביץ
השאירו פרטים או חייגו
077-232-0002