מרבית חולי הסוכרת נמצאים בסיכון גבוה להתפתחות מחלת רטינופתיה סוכרתית, הגורמת לפגיעה ברשתית העין ועלולה, לאורך זמן, להוביל למצב של ירידה בראיה ולעיתים אף לעיוורון. איך מאבחנים רטינופתיה סוכרתית וכיצד מטפלים בה | מדריך
צפו בד"ר רוזנבלט מסבירה על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי
במאמר זה נדון ב:
במשך עשורים, התבסס הטיפול במחלה זו על טכנולוגיית הלייזר, שאפשרה למנוע את המשך התקדמות המחלה, אך בשנים האחרונות פותחו מספר טיפולים המאפשרים לא רק לבלום את המחלה, אלא אף להוביל לשיפור בראייה.
מהי רטינופתיה סוכרתית, למה היא גורמת ומהי שכיחותה?
רטינופתיה הוא המונח הרפואי שמשמעותו פגיעה ברשתית העין. רטינופתיה סוכרתית היא פגיעה ברשתית העין כתוצאה ממחלת הסוכרת.
שכיחות המחלה בקרב חולי סוכרת היא גבוהה למדי, ובכל רגע נתון כ-40% מכלל חולי הסוכרת, סובלים ממחלה זו ברמת חומרה כלשהי.
מאחר והסיכון לפתח את המחלה הולך ועולה ככל שעובר הזמן מאז הופעת מחלת הסוכרת אצל האדם, כך שבקרב חולי סוכרת "וותיקים" שכיחות המחלה גבוהה. בכ 80% מכלל חולי הסוכרת מעל 20 שנה, תהיה פגיעה כלשהי ברשתית העין
רטינופתיה שאינה מטופלת תגרום בסופו של דבר לפגיעה משמעותית בראייה, ולפעמים אף למצב של עיוורון מוחלט.
מהם הסימפטומים של רטינופתיה סוכרתית?
אחת הבעיות המשמעותיות בטיפול במחלת רטינופתיה סוכרתית היא היעדר תסמינים ברורים, דבר המקשה על זיהוי מוקדם של המחלה.
מאחר ומדובר בפגיעה ברשתית העין, ומאחר שברשתית העין התחושה היחידה היא של ראיה, או "אור וחושך", החולה לא מרגיש כאב, גירוי, גירוד, חום, קור או כל תחושה אחרת שיכולה להעיר את תשומת ליבו לפגיעה שהולכת ומתהווה ברשתית עד אשר מתחיל לחוש פגיעה בראיה.
ד"ר עירית רוזנבלט: "הפגיעה בראיה, לא תמיד מופיעה בשלבים המוקדמים של המחלה, שהם דווקא השלבים בהם אבחון נכון וטיפול יעיל ויכולים למנוע את הירידה הקשה בראיה".
כיצד מאבחנים את המחלה?
תסמיני הרטינופתיה הם ירידה הדרגתית בראייה, טשטוש ראייה, ראיית חלקים צפים מול העיניים ובמקרים נדירים אבדן פתאומי של הראייה.אבחון רטינופתיה סוכרתית מבוצע רק ע"י רופא עיניים.
האבחון נעשה באמצעות בדיקת ראייה, בדיקת קרקעית העין ולעתים קרובות גם בעזרת הדמיה הכוללת צילומי רשתית העין: OCT וצילומי פלואורסאין .
על כן קיימת המלצה גורפת לכל חולי הסוכרת, לעבור בדיקת קרקעית העין ע"י רופא עיניים לפחות אחת לשנה על מנת לאפשר אבחון של המחלה בשלבים המוקדמים.
כיצד ניתן לטפל ברטינופתיה סוכרתית?
הטיפול ברטינופתיה סוכרתית משתנה בהתאם לרמת החומרה של המחלה.
במקרים רבים, כשהמחלה מאובחנת בדרגת חומרה קלה, לעתים קרובות אין צורך בטיפול והטיפול הטוב ביותר הוא איזון רמת הסוכר בגוף, איזון לחץ הדם והשומנים, איזון כזה יכול לעכב התפתחות רטינופתיה סוכרתית ולמנוע את המשך התפתחות והתקדמות המחלה ואת המשך הפגיעה בראייה.
במידה ומאובחנת רטינופתיה בשלבים מתקדמים יותר, קיימים שלושה סוגים של טיפולים אותם ניתן להעניק לחולה:
- טיפול באמצעות לייזר: טיפול וותיק ונפוץ, המשמש לטיפול במחלה זו מזה כ-40 שנה. הטיפול בלייזר מיועד לעצירת התקדמות המחלה ובדרך כלל אינו משפר את הראיה.
- טיפול בנוגדי VEGF :VEGF נמצא במחקרים כאחראי להעלאת חדירות כלי דם, לדלף וליצירת כלי דם חדשים פתולוגים. עיכוב VEGF יכול להוות מרכיב חשוב בטיפול ברטינופתיה הסוכרתית. טיפול זה ניתן בהזרקות תוך עיניות. נמצא שהזרקות אלה שיפרו בצורה משמעותית את ממצאי הרשתית, הפחיתו את הבצקת, הביאו לנסיגת כלי דם חדשים שאינם נסוגים למרות הטיפול המקובל ושיפרו את חדות הראיה
- טיפולים בהזרקות תוך עיניות של סטרואידים: ניתנים כשהטיפול הקודם לא הביא לשיפור מספיק בממצאים.
טיפולים אלה מביאים לשיפור בראיית המטופל, ולא רק לבלימת התקדמות המחלה.
עשוי לעניין אתכם | ניתוחי רשתית וסוכרת >>
ד"ר עירית רוזנבלט : "טיפול בלייזר המשמש לטיפול במחלה זו מזה כ-40 שנה, מיועד לעצירת התקדמות המחלה ובדרך כלל אינו משפר את הראיה. טיפול בנוגדי VEGF נמצא במחקרים כאחראי להעלאת חדירות כלי דם, לדלף וליצירת כלי דם חדשים פתולוגים ויכול להוות מרכיב חשוב בטיפול ברטינופתיה הסוכרתית והוא ניתן בהזרקות תוך עיניות".
כיצד נבחר סוג הטיפול המתאים לכל מקרה?
עד לפני מספר שנים, הטיפול היחיד שעמד לרשות הרופא היה טיפול הלייזר. כיום, יכול הרופא לבחור גם בהזרקות תוך עיניות של נוגדי VEGF או סטרואידים.
ככלל, כאשר מדובר בהיווצרות כלי דם חדשים בשטח ההיקפי של הרשתית, טיפול באמצעות לייזר צפוי להיות הטיפול המועדף, וניתן לשלב בו גם טיפול נוגד VEGF .
יחד עם זאת, כאשר הפגיעה היא במרכז הרשתית, האזור שמשפיע יותר מכל על איכות הראייה, הטיפול בלייזר אינו אפשרי לאור הפגיעה שטיפול כזה עלול לגרום לראיית המטופל.
במקרה כזה נעדיף טיפול בהזרקות תוך עיניות ללא שילוב של לייזר כלל. במהלך הטיפולים וגם לאחר סיומם, יש הכרח להתמיד במעקב הקבוע ובבדיקות עיניים תקופתיות ומסודרות על להימנע מהתדרדרות נוספת.
ד"ר רוזנבלט, רופאה בכירה, מומחית ברפואת עיניים בדגש על מחלות רשתית, מנתחת, אחראית מחקרים קליניים בבית חולים בלינסון. חברת המועצה הלאומית לסוכרת. מעניקה חוות דעת מומחים וכן מרצה ויועצת בארץ ובחו"ל. ד"ר רוזנבלט הינה פעילה...
להתייעצות עם ד"ר רוזנבלט
השאירו פרטים או חייגו
077-997-7747