היום, שמחלת הטרשת הנפוצה מאובחנת לרוב עוד בשלבים מוקדמים, ובעזרת הטיפולים המתקדמים, אפשר לחיות חיים מלאים וטובים עם המחלה ואף להקים משפחה.
ד"ר עדי ירקוני וילף, רופאה בכירה במרפאה לנוירולוגיה ומנהלת מרפאת טרשת נפוצה ונוירואימונולוגיה בבית החולים בילינסון, במסר מרגיע, אין מניעה או בעיה להיכנס להריון וללדת גם עם טרשת נפוצה, כמובן בכפוף לתכנון נכון
צפו בד"ר עדי ירקוני וילף מתראיינת על כך בוידאוקאסט הבריאות של ישראל
שירות לציבור. מוגש בחסות חברת MERCK ללא מעורבות בתכנים
"ב-85% מהמקרים, מחלת הטרשת הנפוצה (MS) פורצת בשנות הפוריות", אומרת ד"ר עדי ירקוני וילף, רופאה בכירה במרפאה לנוירולוגיה ומנהלת מרפאת טרשת נפוצה ונוירואימונולוגיה בבית החולים בילינסון. “המטרה שלנו היא לאפשר לחולים במחלה חיים מלאים, ואי אפשר לדבר על חיים מלאים בלי להתייחס להריון ולידה. לשמחתנו, אפשרי בהחלט להיכנס להריון וללדת עם המחלה”.
תכנון הריון
מחלת הטרשת הנפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית של מערכת העצבים המרכזית – מוח ועמוד שדרה. המחלה מתאפיינת בהתקפים והפוגות, וגורמת להפרעה נוירולוגית ותחושתית. אצל החולים במחלה, המערכת החיסונית תוקפת את המיאלין (מעטה הסיב העצבי), דבר שגורם לפגיעה בהולכה העצבית. ד"ר ירקוני וילף מציינת "המחלה פוגעת בנשים יותר מאשר בגברים, ולכן יש משמעות רבה לטיפול נכון ומותאם לתקופת ההריון ולתקופה של לפני הכניסה להריון”.
ד"ר ירקוני וילף: "במהלך ההריון הסיכוי לחוות התקף דווקא הולך ויורד, כלומר ההריון יוצר הגנה מפני התקפים. לאחר ההריון הסיכוי אכן עולה, אך זה לא אומר שיהיה התקף בוודאות".
האם למחלה יש השפעה על האפשרויות להיכנס להריון?
“מחלת הטרשת הנפוצה לא משפיעה על הסיכוי להיכנס להריון, היא לא גורמת לסיבוכים בהריון או בלידה לאם או לעובר ולמחלה גם אין שום השפעה על אופן הלידה הרצוי. לשמחתנו יש לנו אסטרטגיות רפואיות שאנחנו יכולים להתאים לתקופת ההריון, כדי להוריד את הסיכוי להתקפים לאחר הלידה".
האם יש למחלת הטרשת הנפוצה השפעה על האם והעובר בזמן ההריון והלידה?
“אנחנו יודעים היום שהמחלה לא משפיעה על הסיכוי להיכנס להריון, היא לא גורמת סיבוכים בהריון או בלידה לאם או לעובר, למחלה גם אין שום השפעה על אופן הלידה הרצוי”.
האם ישנו מרכיב גנטי במחלת הטרשת הנפוצה, האם המחלה עלולה לעבור לעובר?
"מחלת הטרשת הנפוצה לא עוברת בתורשה. אנחנו יודעים שיש נטייה משפחתית למחלת הטרשת הנפוצה כמו למחלות אימוניות אחרות, כלומר נכון, הסיכון מוגבר. אבל המחלה אינה גנטית ואין צורך בבירור טרום לידתי".
מה לגבי הלידה עצמה, האם נשים עם טרשת נפוצה יכולות ללדת עם אפידורל?
“יש אמונה טפלה לגבי הנושא אבל היא לא נכונה. נשים עם טרשת נפוצה יכולות לקבל זריקת אפידורל בלי חשש. הן גם יכולות ללדת באופן טבעי בלי חשש. תכנון הלידה יכול להתבצע עם הגינקולוג בלי שום מגבלה".
ובכל זאת, אין סיכון שההריון או הלידה יעוררו התקף של המחלה?
“במהלך ההריון הסיכוי לחוות התקף דווקא הולך ויורד, כלומר ההריון יוצר הגנה מפני התקפים. לאחר ההריון הסיכוי אכן עולה, אך זה לא אומר שיהיה התקף בוודאות".
כמה זמן לאחר הלידה יש סיכוי מוגבר להתקף?
"התקופה הכי משמעותית שבה עלול להתרחש התקף היא משכב הלידה, יחד עם זאת, אנחנו יודעים שהנקה מלאה מספקת הגנה נוספת נגד התקפים".
אפשר לצמצם את הסיכון באמצעות גורמים סביבתיים?
"לצערנו, אין פעילות מומלצת שאנחנו יודעים שתוכל לסייע במניעת התפרצות, מדובר בשינויים הורמונליים משמעותיים מאוד שגורמים לעלייה בסיכון להתקפים. אנחנו כן יודעים שהמחלה מאוזנת הסיכוי להתקף לאחר הלידה יורד”.

כלומר, יש משמעות באיזה שלב של המחלה נכנסים להריון?
"בהחלט. מאחר שכניסה להריון כשהמחלה מאוזנת מקטינה את הסיכון להתקפים לאחר הלידה, השאיפה שלנו היא שהמטופלות תשלבנה אותנו בהחלטה כדי שנתאים טיפול שיבטיח הריון ולידה תקינים. טרשת נפוצה היא מחלה כרונית, והטיפול במחלה הוא לאורך זמן, ובהתאם לאפיון המחלה ואירועי החיים”.
לפני הכניסה להריון ואחרי הכניסה להריון יהיה שינוי בתרופות שהמטופלת תקבל?
"כן. יש טיפולים מומלצים יותר למשך תקופת ההריון והלידה וכאלה שפחות. ההמלצה הגורפת היא להיכנס להריון לאחר שנה של הפוגה בהתקפים ומבלי שנצפתה פעילות בבדיקות MRI. זהו שלב שבו המחלה מאוזנת והסיכוי להתקף לאחר הלידה יורד".
מה האפשרויות הטיפוליות במהלך ההריון?
מבחינה תרופתית, יש לנו שלוש אסטרטגיות טיפוליות:
- יש תרופות שמותר לקבל במהלך ההריון
- יש טיפולים המשפיעים לאורך זמן, תרופות שגורמות לשינוי במערכת ויש להן אפקט מתמשך
- יש תרופות שצריך להפסיק ליטול אותן עוד לפני ההריון
מה לגבי עייפות? ידוע שנשים בכלל נוטות לעייפות במהלך ואחרי לידה, איך זה משפיע אם בנוסף לכך יש ליולדת גם טרשת נפוצה?
"תקופת משכב הלידה היא תקופה מאתגרת לכל אישה. יש שינויים הורמונליים, חוסר בשינה, אתגרים פיזיים ונפשיים. ייתכן שנשים עם טרשת נפוצה יסבלו יותר, אך אפשר להתמודד גם עם זה כשמודיעים ומוכנים לכך".

להתייעצות נא לפנות
לרופא המטפל
תגובות
כתבות נוספות


העתיד כבר כאן: טכנולוגיה מתקדמת ו- AI לאבחון וטיפול בטרשת נפוצה
ד"ר אופיר זמירה
ניסוי קליני לטיפול בגידולי מוח סרטניים
פרופ' יגאל שושן
מיגרנה זו מחלה אמיתית ויש לה טיפול
ד"ר פיוטר מליקוב
בלי עצבים - מהי מחלת הנוירופתיה
ד"ר אמיר דורי
לשלוט בעצבים: דרכי הטיפול במיאסטניה גרביס
ד"ר עדי ווילף-ירקוני