בשנים האחרונות חלה התקדמות טכנולוגית שהובילה לשיפור משמעותי בציוד הקיים במרפאות אף אוזן גרון ובחדרי הניתוח. כתוצאה מכך חל שיפור משמעותי ביכולות האבחון והטיפול בבעיות הגורמות לצרידות.
במאמר זה נדון על:
התפתחות צרידות | סוגי בעיות הגורמות לצרידות | סימנים שמחייבים בדיקה | מרפאות קול | טיפול בצרידות | ניתוח למיתרי קול | טיפים לשמירה על מיתרי הקול
כיצד אנו מפיקים קול?
הקול נוצר בגרון בעקבות רטט של מיתרי הקול. בגרון שלנו נמצאים שני מיתרי קול הנפתחים לצורך מעבר אויר לריאות ונסגרים לצורך הפקת קול. אויר היוצא מהריאות לתוך קנה הנשימה, מגיע לגרון, מרטיט את מיתרי הקול ומביא ליצירת גל הקול. גל הקול ממשיך מעלה, עובר דרך הלוע וחלל הפה בהם נוצרות ההברות, האותיות והמילים. מיתרי הקול שלנו עדינים מאוד וכל שינוי בהם ישפיע על הרטט ויגרום לצרידות.
התפתחות צרידות
הסיבות לצרידות הן רבות, בראש ובראשונה מאמץ קולי ושימוש לא נכון במיתרי קול, ששכיחים בקרב זמרים, מורים ואנשי מכירות, ויכולים להוביל להתפתחות של יבלות, פוליפים או ציסטות במיתרי הקול.
עישון סיגריות והחשיפה של מיתרי הקול לרעלנים הרבים שבעשן הסיגריה מביאים לאורך זמן להתפתחות של בצקת במיתרי הקול, בעיקר בקרב נשים, שתתבטא בטון דיבור נמוך כשל גבר.
עישון הינו גם גורם הסיכון העיקרי להתפתחות של סרטן במיתרי הקול. סיבות נוספות לצרידות הינן עליה של חומציות מהקיבה, שיעול מרובה או כחכוח, זיהומים, תרופות מסוימות, חבלה ועוד.
צרידות הנמשכת מספר ימים יכולה להופיע לאחר מאמץ קולי באירוע חברתי רועש או בעקבות צינון. במידה והצרידות נמשכת מעבר לשבועיים שלושה יש להיבדק על ידי רופא א.א.ג. מרבית מרפאות א.א.ג מצוידות היום בסיב אופטי המאפשר לראות את מיתרי הקול, בצורה פשוטה ומהירה, לצורך הערכה ראשונית של המיתרים.
חשוב לציין שאי הנעימות הכרוכה בבדיקה הינה קלה וניתן אף לבצע הרדמה מקומית במידת הצורך על ידי תרסיס.
למדריך "טיפול בגידול מיתרי הקול" הכולל שאלות ותשובות, מחירים ושיטות טיפול.
אילו בעיות במיתרי הקול יכולות לגרום לצרידות?
מיתרי הקול מאופיינים במבנה עדין.
אחת הבעיות השכיחות במיתרי הקול היא דלקת.
דלקת יכולה להיגרם מזיהומים ויראליים או בקטריאליים, בשל אימוץ מיתר הקול בדיבור יתר, גירוי מכימיקלים, עשן סיגריות. הדלקת גורמת לנפיחות במיתרי הקול ולכן, לצרידות.
בעיה נוספת שיכולה לגרום לצרידות היא היווצרות של יבלות או פוליפים. אלה גידולים שפירים כתוצאה משימוש יתר.
יבלות ופוליפים מפריעים לסגירה של מיתרי הקול ובמקרים קשים של פוליפים גדולים, יתכן אפילו אובדן קול.
אילו אנשים עלולים לסבול מצרידות בסבירות גבוהה?
צרידות יכולה לפגוע בכל מטופל ומטופלת אך כמובן שישנן קבוצות מסוימות שנמצאות בסיכון משמעותי מהרגיל:
- אנשי מקצוע שמשתמשים בקולם באופן אינטנסיבי כ"כלי עבודה" – מורים למשל, נמצאים בסיכון גבוה לפתח בעיות קול וצרידות כרונית. הם נדרשים לדבר במשך זמן רב וברציפות, לעתים תוך הרמת הקול ובאופן שמעמיס מאוד על מיתרי הקול.
- זמרים ושחקנים – העומס והדרישות הקוליות הגבוהות במקצועות ממין זה, כמו גם הגישה של "ההופעה חייבת להימשך" גם כאשר אמנים אינם חשים בטוב, יכולים להוביל לשימוש לא נכון בקול ולנזק למיתרי הקול.
- אנשי עסקים ומכירות – אימוץ הקול עקב דיבור רב בטלפון או הצגת מצגות תכופות בפני קהל. הצורך לדבר במשך שעות בסביבות רועשות או עמוסות יכול להוביל לשימוש יתר בקול ולצרידות.
גם אנשים העובדים בסביבות רועשות, במפעלים, באתרי בנייה וכיוצא בזה, נמצאים בסיכון שכן הם נאלצים להרים את קולם כדי להתגבר על רעשי הסביבה.
הסימנים שמחייבים בדיקה
אכן, צרידות היא תופעה שכיחה וללא ספק רבים מאיתנו סובלים מכך מעת לעת.
עם זאת ישנם מצבים שבהם צריך להקפיד על טיפול בצרידות ובדיקות רפואיות.
הסימנים שנציג מהווים אות אזהרה למצב רפואי שצריך לאבחן. מתי כדאי להיבדק:
- פרק זמן ממושך – אם הצרידות מתארכת מעבר לשבועיים שלושה ללא סיבה, רצוי להיבדק. צרידות מתמשכת יכולה לרמז בעיה כרונית במיתרי הקול. לעיתים הדבר נובע מגידולים באזור הגרון ולכן חשוב לא להתעלם מכך.
- שינוי פתאומי ודרמטי בקול – שינוי בקול, בפרט אם נלווה לכך כאב או אי נוחות בגרון יכול להצביע על דלקת חריפה, פגיעה של ממש במיתרי הקול, או אפילו נזק עד כדי שיתוק במיתרי הקול. במקרים אלה אבחון מהיר חשוב ביותר לשם קבלת טיפול.
- סימנים נוספים שבגינם כדאי להיבדק – קושי בבליעה, תחושת גוש בגרון שאינה חולפת, שיעול דמי. מדובר בסימנים אפשריים למחלות כגון סרטן בגרון או מחלות נוירולוגיות המשפיעות על תפקוד מיתרי הקול.אם הצרידות מלווה בקוצר נשימה וקשיי נשימה, יש לפנות לטיפול רפואי בדחיפות.
מרפאות קול
קיימות היום מרפאות ייעודיות לאבחון מתקדם וטיפול בצרידות. מדובר במרפאות קול המצוידות בציוד מתקדם שכולל סיבים אופטיים, מצלמות HD מיוחדות ויכולת תיעוד.
ציוד זה מאפשר זיהוי נגעים זעירים במיתרי הקול, להעריך את מידת השפעתם על הפקת הקול וכן לערוך השוואה לאורך זמן לצורך מעקב מיטבי.
טכנולוגיה מתקדמת של עיבוד תמונה מאפשרת גם זיהוי מוקדם של מאפיינים חשודים בנגעים במיתרי הקול.
מהו הטיפול בצרידות?
הטיפול הינו שמרני בחלק גדול מהמקרים, כלומר מנוחה קולית למשך מספר ימים עד שבועות ונטרול הגורם המזיק למיתרי הקול: עישון, עליית חומציות, שיעול, תרופה או אחר.
שילוב קלינאית תקשורת לצורך אבחון וטיפול הינו בעל חשיבות רבה מאוד בקרב מטופלים הנדרשים למאמץ קולי במסגרת היום יום או בעבודתם.
יש מטופלים שעל פניו אינם משתמשים הרבה בקולם, אך בפועל מאמצים את מיתרי הקול שלהם בצורה משמעותית הגורמת לנזק למיתרים. גם במקרים אלו שילוב של קלינאית תקשורת יכול להביא לנסיגה במרב התלונות הקשורות לאיכות הקול ואי נוחות בצוואר.
טיפ חשוב לכאלו המשתתפים בדיונים ממושכים, מרצים או מופיעים יש לשמור על לחות של מיתרי הקול על ידי לגימות קטנות של מים כל מספר דקות.
איך נעשה ניתוח מיתרי הקול?
ניתוח מיתרי הקול נעשה בהרדמה כללית, בגישה אנדוסקופיית וללא צלקות בצוואר.
מדובר בדרך כלל על ניתוח קצר יחסית של כשעה, במהלכו הגישה למיתרי הקול היא דרך חלל הפה.
הצפייה במיתרי הקול נעשית דרך מיקרוסקופ המאפשר צפייה במיתרי הקול בתלת-ממד, בהגדלה רבה וברזולוציה גבוהה, כך שרמת הדיוק של המנתח רבה מאוד.
יש חשיבות עליונה לטכנולוגיה המתקדמת המצויה בחדר הניתוח המאפשרת את רמת החדות הגבוהה של הצפייה במיתרי הקול ומידת המעורבות של הנגע במיתר הקול.
על המנתח להסיר את הנגע ממיתר הקול תוך פגיעה מינימלית ברקמת המיתר סביבו למניעת צלקת.
לכל מילימטר במיתר הקול יש חשיבות בהפקת הקול ובשיפור איכות הקול לאחר הניתוח.
במקרה של נגעים טרום סרטניים או סרטן מיתרי הקול ניתן להשתמש בלייזר המאפשר כריתה נקייה ומדויקת של התהליך מהמיתר.
בעבר כריתות של גידולים ממיתרי הקול היו גדולות יותר ולאחריהן המטופל היה סובל לעתים מפגיעה באיכות הקול, בעקבות הצטלקות המיתר וחסר הרקמה.
כיום, הודות ליכולת הדיוק הגבוהה, הכריתה בעזרת הלייזר נעשית תוך שימור מקסימלי של רקמת המיתר, על מנת להפחית למינימום את הפגיעה באיכות הקול.
לאחר הניתוח
לאחר ניתוח מיתרי הקול מומלצת מנוחה קולית למשך 7 ימים. אין לדבר ובוודאי שלא ללכת לעבודה או לדבר בטלפון.
לאחר מכן יש לחזור ולדבר אך להימנע ממאמץ קולי. מי שנדרש לדבר הרבה או להרים את קולו במסגרת העבודה, רצוי להתחיל במספר שעות מצומצם ולהתקדם בהדרגה.
תתכן צרידות בימים עד שבועות ראשונים לאחר הניתוח בהם המיתר עובר תהליכי ריפוי.
אין לעשן לפחות חודש ימים לאחר הניתוח ובקרב מי שסובל מצרבות או חומציות רצוי ליטול תרופה סותרת חומציות על מנת לאפשר סביבת ריפוי מיטבית של המיתר.
יש לקחת בחשבון שניתוח לא פותר את הבעיה הבסיסית בחלק מהמטופלים של שימוש לא נכון במיתרים ולכן רצוי להיעזר בקלינאית תקשורת על מנת למנוע הישנות של נגעים במיתרי הקול.
מטופלים שאובחנו עם תהליך סרטני ימשיכו מעקב קפדני כל מספר חודשים בשנים הראשונות. גם במקרים אלו ליכולות המעקב המדויק במסגרת המרפאה והתיעוד יש חשיבות רבה. הם מאפשרים אבחון מוקדם במקרה של הישנות התהליך, כאשר הוא עדין קטן, וניתוח חוזר תוך פגיעה מוגבלת במיתר.
טיפים לשמירה על מיתרי הקול
שמירה על מיתרי הקול חשובה למניעת צרידות, אי נוחות וכאבים. כמה טיפים מועילים:
- שתייה מרובה של מים – כך ניתן לשמור על מיתרי הקול לחים וגמישים יותר. הדבר מפחית את הסיכון לגירוי ולנזק. מומלץ לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום.
- פחות קפאין – עדיף להימנע ממשקאות המכילים קפאין או אלכוהול בכמויות גדולות. אלה משקאות שמעודדים התייבשות בכלל ובגרון בפרט.
- הימנעות מעישון (גם פסיבי) – עישון גורם לגירוי במיתרי הקול ויכול להוביל לשינויים לא רצויים קבועים.
- חשוב להיות מודעים לשימוש הנכון בקול – הימנעו מצעקות או מדיבור בקול רם לעיתים קרובות. אם אתם בסביבה רועשה, התקרבו לבן או בת שיחחם במקום להרים את הקול.
- אם אתם חייבים לדבר הרבה, קחו הפסקות קצרות כדי לתת למיתרי הקול זמן לנוח ולהתאושש.
- אם אתם חווים צרידות או אי נוחות בגרון לאורך זמן, התייעצו עם רופא אף אוזן גרון.
ד"ר יניב חמצני הינו מומחה לרפואת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר עם התמחות על בניתוחי גרון ומיתרי הקול. ד"ר חמצני מנהל השרות לטיפול בגידולי גרון במחלקת א.א.ג, מרכז רפואי רבין. בעל ניסיון רב בביצוע...
להתייעצות עם ד"ר חמצני
השאירו פרטים או חייגו
077-2306163