ניתוח החלפת מפרק הירך מתבצע בשל שחיקת סחוס במפרק הירך. התלונה העיקרית שבגללה פונים מטופלים הסובלים משחיקה במפרק הירך היא כאב במפשעה, המופיע בזמן הליכה, קימה מכיסא ולפעמים גם בשינה ובמנוחה
צפו בד"ר בן חיים מסביר על כך בראיון לתכנית בקו הבריאות
מהן הסיבות לשחיקת סחוס במפרק הירך?
ובכן, יכולות להיות סיבות רבות לשחיקת סחוס בהן מחלות בילדות, פציעות למיניהן שגרמו לשבר באזור המפרק, זיהומים ומצבים נוספים.
אך האמת היא, שבמרבית המקרים אנחנו פשוט לא יודעים לומר מדוע נגרמה השחיקה במפרק.
יתירה מכך, אף שלכאורה נראה הגיוני שמי שמעמיס על המפרק עומס רב יותר כדוגמת עבודה גופנית, ספורט וכו', "יגרום" לשחיקה במפרק מהר יותר, במציאות הדברים אינם כך.
כלומר, אנו עדים לשחיקה במפרק הירך באנשים שעבדו בעבודה משרדית כל חייהם ולא עסקו בספורט ומאידך ספורטאים ואנשי עמל שאינם סובלים משחיקה.
הליכה ופעילות גופנית חשובים לבריאות, זאת כל אחד יודע. התרומה של פעילות גופנית לבריאותנו, וודאי לאלו שסובלים מבעיות בריאותיות נוספות כמו יתר לחץ דם, סוכרת, כולסטרול גבוה ועוד.
לפיכך, תמיד מומלץ לעודד פעילות גופנית, לפני ואחרי ניתוח החלפת מפרק הירך.
סיפורו של שמואל ברנסון
שמואל עבר ניתוח החלפת מפרק ירך עקב מאמץ פיזי בטיול שגרן לו לכאבים עזים בירך. תוך זמן קצר לא יכל ללכת ללא עזרה או תמיכה.
שמואל ברנסון: "הניתוח היה יוצא מן הכלל, היום אני שנה לאחר הניתוח, אין לי שום מגבלה!"
למה יש כאב במפרק שחוק?
מפרק תמיד בנוי משני חלקים הנעים זה מול זה. מפרק הירך הוא מפרק כדורי. חלקו העליון בנוי מעצם האגן וצורתו קערה ונקרא אצטבולום.
חלקו התחתון הוא הקצה העליון, הנקרא (כמה מפתיע) "ראש" של עצם הירך. שניהם מכוסים ברקמת סחוס לבנה, בדיוק כמו על קצה עצמות העוף שאלו מאתנו שאינם צמחוניים אוכלים.
במקרים בהם הסחוס נשחק, המרווח שבין העצמות קטן ואפילו נעלם. מרווח זה ניתן לראות בקלות בצילום רנטגן פשוט, בד"כ ללא צורך בבדיקות CT, MRI, US, מיפוי ועוד. החיכוך שבין עצם לעצם, הוא זה שגורם לכאב.
מה עושים בניתוח החלפת מפרק ירך?
אם לתאר בפשטות – את "ראש" עצם הירך – מנסרים ומוציאים. את הקערה (האצטבולום) שבעצם האגן מגרדים משאריות הסחוס השחוק.
אל תוך הקערה תוקעים "כיפת ברזל", לתוך כיפת הברזל מתקינים רכיב פנימי חלק ביותר, בד"כ מפלסטיק או קרמיקה.
לתוך עצם הירך, שאת ראשה הסרנו, תוקעים משתל בצורת יתד ועליו מתקינים ראש מחומר קשה ביותר, בד"כ מתכת או קרמיקה.
למדריך "ניתוח להחלפת מפרק ירך" הכולל מחירים, סוגי משתלים וניתוחים ושאלות ותשובות
מדובר על ניתוח גדול, שאינו חף מסיבוכים, דוגמת זיהום, דימום, פקקת וורידים ועוד.
כל אותם סיכונים נלקחים בחשבון ומקבלים טיפול בהתאם, הכולל טיפול אנטיביוטי, תרופות לדילול דם וכמובן שהכל תחת טכניקה ניתוחית קפדנית.
כל אלו, מאפשרים ירידה מהמיטה והליכה אפילו ביום הניתוח. ניתן להשתחרר מבית החולים בד"כ לאחר לילה אחד או שניים בבית החולים, אם כי גם שהייה ממושכת יותר אפשרית ומקובלת.
יעד השחרור הוא בד"כ הביתה לתכנית שיקום ביתי, אך יש שנדרשים לתקופה קצרה בבית חולים שיקומי.
כיום קיימות גישות שונות לניתוח, האם יש גישה שהיא עדיפה?
ובכן, לניתוח החלפת ירך קיימות מספר גישות, העיקריות שבהן היא קדמית, אחורית וצידית.
גישות אלו מוכרות בעולם ניתוחי החלפת מפרק הירך כבר שנים רבות.
קיימים וויכוחים רבים סביב הנושא, גם בקרב המנתחים. מבחינה מדעית, אף לא אחת מהן הוכיחה את עצמה בצורה מובהקת כטובה יותר מרעותה. כולן, במידה ומבוצעות בידי מנתח מנוסה, מניבות תוצאות טובות.
מה סיכויי ההצלחה של הניתוח?
הסטטיסטיקה מראה כי כ-98% מהחולים מרוצים מהניתוח, עד לרמה שמדובר ב"שכחתי ממפרק הירך שלי".
מכאן, שניתוח החלפת ירך הוא ניתוח בסה"כ מוצלח. אמנם, במידה ויש סיבוכים, עבור אותם אחוזים בודדים מהחולים שממשיכים לסבול, אין זה מנחם כי הרוב מרוצים.
לסיכום: החלטה על ביצוע הניתוח, המועד, באיזו גישה ניתוחית, איזה משתל, מה מסגרת הטיפול לאחר הניתוח – כל אלו עוברים התאמה אישית לכל מטופל/ת לאחר ריאיון רפואי ומעבר על ההיסטוריה הרפואית, בדיקה גופנית קפדנית, מעבר על בדיקות המעבדה, צילומי הרנטגן וההדמיה ולבסוף שיחה עם המנתח. היכולת להחליט, לבצע, לעקוב ולהתמודד חלילה עם סיבוכים של ניתוח החלפת מפרק ירך דורשת שנים ארוכות של הכשרה והשתלמות.
ד"ר צור בן חיים הינו מומחה לכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקים, עוסק תדיר בהדרכת מתמחים וסטודנטים וזוכה לציונים מעולים על איכות ההוראה. ד"ר בן חיים שותף כחוקר מוביל במחקרים פורצי דרך בתחום האורתופדיה, בהם משתל מחליף מניסקוס,...
להתייעצות עם ד"ר בן חיים
השאירו פרטים או חייגו
077-2305804