כאבי ברכיים היא בעיה שכיחה מאוד לאחר גיל 60. בעיה זו נובעת בדרך כלל משחיקה של מפרק הברך או מבעיות סמוכות המקרינות על הברך. מרבית המטופלים מצליחים להתמודד היטב עם הבעיה באמצעות טיפול שמרני בלבד, אך כאשר ניכרת פגיעה משמעותית באיכות חייו של המטופל, ימליץ הרופא על ניתוח להחלפת או תיקון מפרק הברך
צפו בפרופ׳ קוסאשוילי מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי בוידיאו
מהן הסיבות העיקריות לכאבי ברכיים בגיל מבוגר?
כאבי ברכיים הינה בעיה שכיחה, כנראה השכיחה ביותר בקרב אנשים מבוגרים מעל גיל 60.
לכאבי ברכיים בגיל זה, ישנן שתי סיבות אפשריות מרכזיות: כאבים הנובעים מתוך הברך עצמה כתוצאה מתהליך שחיקה של מפרק הברך, או לחלופין כאבים הנובעים מבעיה בעמוד השדרה או בצוואר הירך, אשר מקרינה על הברך.
מאחר ומדובר בשתי סיבות שונות שיכולות לייצר את אותו כאב ואותם סימפטומים, חשוב מאוד לבצע אבחון מדויק של הסיבה לכאב בכל מקרה ומקרה.
מהי המשמעות מבחינת חיי המטופל?
תהליך השחיקה של מפרק הברך הוא תהליך שמתקדם לאיטו לאורך השנים, כאשר בשלבים המאוחרים יכול התהליך לגרום להפרעה בפעולות פשוטות כדוגמת עמידה ואפילו מנוחה, וכן בפעולות מורכבות יותר כמו עלייה וירידה במדרגות, עמידה ממושכת, ישיבה ממושכת וכן הלאה.
מהם הטיפולים השמרניים הניתנים לכאבי ברכיים?
כ-90% מהאוכלוסייה המבוגרת הסובלת מכאבי ברכיים, יכולים להסתדר עם הבעיה במסגרת טיפול שמרני בלבד.
טיפול שמרני כזה יכול לכלול שורה של פעולות כדוגמת פיזיותרפיה, ירידה במשקל, הליכה מתונה, הפחתת עומס, הימנעות מביצוע פעולות אימפקט (פעולות חדות תחת עומס רב) וכדומה.
טיפול כזה עשוי לכלול לעתים גם פעולה לצורך שיכוך הכאב באמצעות זריקות או טיפולים מתערבים אחרים, שיסייעו לעבור את שלב הכאב הקריטי.
באילו מצבים נדרש בכל זאת ניתוח?
הצורך בניתוח עולה כאשר הכאב מגיע לרמה כזאת שפוגעת באיכות חייו של המטופל.
עד לפני לא יותר משני עשורים, נתפסו בני ה-70 כאנשים בעלי צרכים תפקודיים נמוכים, אך כיום נהוג לומר כי 70 הוא ה-40 החדש, ומדובר באנשים שרוצים להיות פעילים בחייהם, לטייל, להיות בעשייה ופשוט לחיות בצורה חופשית ומשוחררת.
בהתאם לכך, במידה והכאב אינו מגיב בצורה נאותה לטיפול השמרני, מפריע באיכות חייו של המטופל ובנוסף גם חלה בעיה מבנית ברגל (למשל עיוות של הרגל פנימה או החוצה), הרי שהטיפול השמרני מיצה את עצמו ויש צורך לפנות לאופציית הניתוח.
למדריך "ניתוח להחלפת מפרק ברך" הכולל שאלות ותשובות, מחירים ואת סוגי המשתלים
מהן הגישות הניתוחיות הקיימות?
הגישה למפרק הברך מתבצעת דרך השריר הארבע ראשי. אפשרות אחת היא לחתוך ולהפריד את הגיד הארבע ראשי על מנת ליצור את הגישה הנדרשת לטיפול בברך, אך כיום ניתן פשוט להסיט את הגיד הצידה ובכך לשפר מאוד את תהליך ההחלמה.
יחד עם זאת, חשוב להבין כי ניתוח ברכיים הוא ניתוח שאמור להחזיק למשך שני עשורים לפחות, ולכן זמן ההחלמה הוא נתון שולי, לעומת רמת הדיוק שבה מבוצע הניתוח, ומדובר ברמת דיוק נדרשת של 1-2 מ"מ לכל היותר.
האם ישנם סוגים שונים של מפרקים תחליפים לברך?
התשובה היא בהחלט כן – ישנם מספר סוגים של דגמי מפרקי ברך הניתנים להתאמה לכל מטופל ומטופל.
אם בשנות ה-80 היו כשלושה דגמים ששימשו את כלל המטופלים, הרי שהיום מדובר בעשרות דגמים המיוצרים על ידי 15-20 חברות עולמיות מובילות.
מגוון הדגמים לצד השיפור התמידי בטכניקה הכירורגית הופכים את הניתוח לאחד המוצלחים ביותר בענף הרפואה.
כיצד נראה תהליך ההחלמה?
השאיפה היא להעמיד את המטופל כמה שיותר מהר על הרגליים, לאחר הניתוח. בישראל נהוג להעניק למטופל לילה אחד של מנוחה ולהעמיד אותו על רגליו בבוקר שלמחרת, ולאחר מכן אשפוז של 3-5 ימים נוספים.
במסגרת הטיפול המידי לאחר הניתוח, נדרש טיפול מיטבי בכאב על מנת לאפשר למטופל לעבור את התרגול הפיזיותרפי הנדרש.
מבחינת המטופל נדרשת נחישות רבה, שכן זה כלל לא פשוט להתחיל תרגול פיזיותרפי עם רמת הכאב המלווה את המטופל לאחר הניתוח. הדברים צריכים להתבצע בצורה הגיונית, במקביל למנוחה ומבלי להעמיס על המטופל ולהמאיס עליו את תהליך השיקום.
פרופ׳ יונה קוסאשוילי הינו מומחה לכירורגיה אורתופדית, בעל מרפאות פרטיות בראשון לציון ובתל אביב. כירורג בכיר ומנהל המחלקה האורתופדית בית חולים קפלן ומנתח באופן פרטי בבתי חולים אסותא והרצליה מדיקל סנטר. מרצה ועוסק במחקרים רבים...
להתייעצות עם פרופ׳ קוסאשוילי
השאירו פרטים או חייגו
077-2306798