מדי שנה מאובחנים בישראל מעל 1,000 מקרים חדשים של מלנומה ממארת. אצל 15% מהם, תתפתח המחלה למצב של מלנומה גרורתית. עד לפני 5-6 שנים, נחשבה מחלה זו למחלה סופנית חשוכת מרפא, אך בשנים האחרונות נכנסו טיפולים ביולוגיים ואימונותרפיים חדשים, המאפשרים לטפל בצורה יעילה מאוד במחלה, ואף להוביל לריפוי מלא
צפו בפרופ' שכטר מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי
גורמי סיכון | סממנים | ניתוח כטיפול | טיפול בכימותרפיה | טיפולים חדשים | התאמה לטיפול האימונותרפי
מהי מלנומה גרורתית?
מלנומה הוא למעשה גידול ממאיר של העור.
בקרב 15% מהאנשים שעוברים ניתוח מתאים להסרת הגידול מהעור, מתפתחת במהלך הזמן מחלה גרורתית, שבאה לידי ביטוי בהופעת גרורות באזורים שונים של הגוף, כדוגמת ריאות, כבד, עצמות וכדומה.
עד לפני 5-6 שנים, נחשבה המלנומה הגרורתית למחלה סופנית חשוכת מרפא עם תוחלת חיים חציונית של מספר חודשים, למי שאובחן כסובל מהמחלה.
מהם גורמי הסיכון להתפתחות מלנומה ממאירה?
ישנם מספר גורמי סיכון מרכזיים להתפתחות מלנומה ממאירה:
- מבנה העור – עור שיש בו הרבה נקודות חן או שומות, ובמיוחד נקודות חן ושומות "מכוערות", או דיספלסטיות בשפה המקצועית
- גורמים תורשתיים – סיכון משפחתי/ גנטי
- חשיפה לשמש – במיוחד במהלך הגילאים של ילדות מאוחרת עד גיל ההתבגרות 15-16, ובמיוחד מקרים של היווצרות כוויות שמש בעור
מהם הסממנים של מלנומה ממאירה?
מלנומה ממאירה של העור, מאופיינת על ידי מספר סממנים, כשהסממן המשמעותי והבולט ביותר הוא הופעה של נגע עורי חדש או נגע עורי קיים שמשתנה.
נגע עורי זה יתאפיין בשוליים בלתי אחידים, צבע בלתי אחיד ואפילו מגוון צבעים בתוך הנגע. נגע כזה יכול להיות אסימטרי ואף יכול לדמם
במקרים של הופעת נגע כזה, חשוב לפנות לרופא עור או פלסטיקאי מומחה לצורך ביצוע ביופסיה פתולוגית, שהיא הדרך היחידה לאבחון מלנומה ממאירה.
האם ישנו מקום לניתוח כטיפול במלנומה גרורתית?
במחלות גרורתיות אין מקום להתערבות כירורגית, שכן מעצם הגדרתה, מחלה גרורתית היא מחלה רב מוקדית, בה מופיעות הגרורות באזורים שונים של הגוף.
מצד אחד, אין כל משמעות להסרת גרורה אחת, ומצד שני, לא ניתן להסיר את כל הגרורות מכל חלקי הגוף.
מלנומה גרורתית מאופיינת בהופעה של מספר רב של גרורות ובמספר אזורים שונים בגוף. במצב זה, לכירורגיה אין תפקיד מהותי, למעט במצבי חירום נקודתיים.
האם ניתן לטפל במלנומה גרורתית באמצעות כימותרפיה?
כיום, לא נעשה כמעט שימוש בכימותרפיה כאמצעי טיפול במלנומה גרורתית, וזאת לאור רמת היעילות שלה, שאותה ניתן להגדיר כעלובה, ואשר עומדת על כ-10%, וגם זה לפרק זמן קצר מאוד.
מגבלה זו היא שעומדת מאחורי המאמץ התמידי ליצירת פיתוחים טכנולוגיים לטיפול במלנומה ממאירה, וזאת גם הסיבה
שהטיפולים המפותחים לטיפול במחלה זו נחשבים לסנונית הראשונה, 5 שנים לפני שהם מגיעים ומוטמעים גם בסוגים נוספים של סרטן.
מהם הטיפולים החדשים למלנומה גרורתית?
הטיפולים החדשים בתחום המלנומה הגרורתית, מבוססים על שתי טכנולוגיות מרכזיות:
הטיפול הביולוגי
טיפול מונחה מטרה, שמתאים במיוחד למקרים בהם ישנה מוטציה בגנים, או שינוי גנטי ייחודי למלנומה, שנקרא מוטציית בראף.
מוטציה זו היא שגורמת לתא להתנהג בצורה ממאירה, והתרופה הביולוגית יודעת להינעל על המוטציה, לתקוף אותה, לשתק אותה, ולאפשר לתא לחזור לחיים נורמליים לחלוטין.
הטיפול הביולוגי נחשב לטיפול מאוד יעיל, אך כזה שסובל ממינוס אחד גדול. תאים סרטניים הם תאים חכמים, שעם הזמן לומדים כיצד לתחמן את התרופה ולעקוף את החסימה שהיא יוצרת, ולכן במרבית המקרים נדרש גם שילוב של אימונותרפיה.
הטיפול האימונותרפי
טיפול זה מבוסס על תרופות שאינן מיועדות כלל לגידול עצמו. תרופות אלה מתמקדות למעשה במערכת החיסון של המטופל, ומעודדות אותה לפעול בעצמה כנגד אותו גידול.
טכנולוגיה זו קיימת כבר זמן רב, אך הגיעה לבשלות ולתוצאות שאותן ניתן להגדיר כלא פחות ממדהימות, רק במהלך 5-6 השנים האחרונות.
פרופ' שכטר יעקב : "לטיפול האימונותרפי ישנה היכולת לרפא את החולה באופן מוחלט, וחולים שתוחלת החיים שלהם עמדה על כמה חודשים, חוזרים לחיים מלאים ובריאים לאחר קבלת הטיפול".
מחקרים מראים כי שילוב של תרופות אימונותרפיות יכול להגדיל את יעילות הטיפול ביחס לשימוש בתרופה בודדת.
למי מיועד הטיפול האימונותרפי?
ברובם המכריע של המקרים, מיושם הטיפול האימונותרפי כבר החל בשלבי הטיפול הראשונים, ולא רק במקרים בהם נכשל הטיפול הביולוגי.
הטיפול הביולוגי מסייע להשיג שיפור מהיר בסימפטומים, אך הטיפול האימונותרפי הוא טיפול עמיד שפועל לאורך שנים עד כדי ריפוי מלא בחולים מסוימים, ולכן ישנה חשיבות ליישם אותו כבר משלבי הטיפול הראשונים.
פרופ' שכטר הוא מבכירי הרופאים האונקולוגים אשר עוסקים בטיפול במלנומה בישראל, סגן מנהל המערך האונקולוגי בתל השומר. פרופ' שכטר מייסד מנהל מכון אלה לטיפול ומחקר במלנומה וסרטן העור שבבית החולים תל השומר החל משנת 2004,...
להתייעצות עם פרופ' שכטר
השאירו פרטים או חייגו
077-230-9374