סרטן בלוטת תריס מתקדם עמיד ליוד ששלח גרורות לאזורים אחרים בגוף מטופל בדרך כלל על ידי אונקולוג באמצעות טיפולים ממוקדי מטרה. בשנתיים האחרונות התחוללה פריצת דרך טיפולית המאפשרת לאתר את המוטציות הספציפיות שגרמו לגידול ולהתאים את הטיפול הממוקד מטרה הייחודי הפועל כנגדן
ד"ר ענבר פינקל מתראיינת על כך לתוכנית סטטוסקופ
הכתבה מוגשת כשירות לציבור וללא מעורבות בתכנים בחסות חברת רוש פרמצבטיקה
מהו סרטן בולטת התריס גרורתי?
בלוטת התריס נמצאת בקדמת הצוואר בגוף האדם, מורכבת משתי אונות, ואחראית על הפרשת הורמונים.
סרטן או ממצא שאובחן באמצעות אולטרה-סאונד כמו קשרית בבלוטת התריס ונדגם, יטופל באמצעות ניתוח להוצאתו על ידי רופא כירורג בכריתה של אחת מהאונות או בכריתה שלמה – תלוי במאפייני הסרטן.
מהם הסימנים הראשונים לסרטן בלוטת התריס?
מרבית המטופלים מאובחנים באמצעות בדיקות סונאר ובדיקות סי.טי. באופן מקרי לחלוטין.
עם זאת סרטן בלוטת התריס הוא סרטן תסמיני שמתבטא בדרך כלל בגוש בצוואר, בצרידות ובקושי בבליעה.
כמו כן, עשויה להיראות נפיחות בבלוטות הלימפה הצוואריות אם גם הן מעורבות במחלה.
אם אחד או יותר מהתסמינים מופיעים, חשוב מאוד לגשת בהקדם לבדיקה רפואית לצורך אבחון.
סרטן בלוטת התריס המאובחן בשלביו הראשוניים הוא בר-ריפוי, אילו טיפולים קיימים לסרטן בלוטת התריס? האם יש טיפולים ממוקדי מטרה לסרטן בלוטת תריס גרורתי עמיד ליוד? ומתי טיפולים אלו ניתנים?
הטיפולים משתנים בהתאם להתקדמות המחלה, כאשר רוב החולים מנותחים על ידי כירורג אף אוזן גרון ואנדוקרינולוג, אינם מגיעים לאונקולוג, ונרפאים מסוג סרטן זה.
במקרים אלו הפרוגנוזה מצוינת. עם זאת כאשר הסרטן מתקדם ושולח גרורות לאיברים אחרים בגוף כמו ריאות, עצמות, כבד ומוח המטופלים יגיעו לאונקולוג, שיתאים עבורם טיפולים ממקודי מטרה.
חשוב להדגיש שהטיפולים הממוקדי מטרה ניתנים לאחר מיצוי הטיפול הניתוחי והטיפול הניתן באמצעות יוד רדיואקטיבי.
כאשר מדובר במחלה גרורתית עמידה ליוד, לאחר שהטיפול הניתוחי והטיפול ביוד רדיואקטיבי לא הביא לריפוי יש צורך בהשתלטות סיסטמית בטיפול ממוקד מטרה שניתן בתדירות יום יומית ובאופן פומי (דרך הפה) באמצעות תרופות ממשפחת טירוזין קינאז אינהיביטורז.
זהו הטיפול הסטנדרטי מאז שנת 2015 המוצע לכל החולים במחלה גרורתית עמידה ליוד.
בשנתיים האחרונות מוצע טיפול חדשני לסרטן בלוטת התריס במצב גרורתי עמיד ליוד אשר פועל כנגד המוטציות הספציפיות שגרמו לגידול.
טיפול זה שונה מפרדיגמת הטיפול הקודמת שהתבססה על מתן תרופה "המתאימה לכולם".
בתחילת שנת 2022 נכנסה לסל הבריאות בדיקת ריצוף גנומי עמוק (Next-Generation (Sequencing אשר מטרתה לדגום את המוטציה הספציפית שגרמה לגידול ברקמה הפתולוגית שהוצאה בניתוח (בלוטת התריס או ביופסיה חדשה).
בדיקה זו היא חלק מתהליך ההכרה הקלינית בגנומים, אשר מאפשרים לטפל באופן ממוקד באותן מוטציות ספציפיות כדוגמת רט, NTRK, בירף ולפעול כנגדן.
טיפול זה מבטא את השוני בפרדיגמת הטיפול – מטיפולים המותאמים לכולם לטיפולים מותאמים באופן אישי למטופל.
ד"ר ענבר פינקל היא מומחית לאונקולוגיה רפואית, רופאה בכירה במכון דוידוף למחלות ולחקר הסרטן במרכז רפואי רבין.